IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова следващият български еврокомисар да е жена

Коментарът той направи по време на срещата си с президента Румен Радев в Брюксел

22:52 | 30.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: www.president.bg</em></p>

Снимка: www.president.bg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер изрази предпочитанието си жена да бъде следващият български еврокомисар, тъй като има достатъчно мъже. Коментарът той направи по време на срещата си с президента Румен Радев днес в Брюскел, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Юнкер коментира, че проявява разбиране към желанието на България да предложи комисар чак след предстоящите избори в страната. Той е съгласен това да се случи през месец май например, но по време на днешната среща не са обсъждани имена и ресори.

По време на срещата си днес Радев и Юнкер са разгледали ключови въпроси относно единството и сигурността на ЕС, коментира държавният глава. Днес той е изразил благодарността си за всичко, направено досега за България.

“Повдигнах и важните въпроси от дневния ред за България,свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие. Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа”, посочи президентът Радев.

Относно еврокомисаря пред България стоят няколко възможности, коментира още той. Според него едната опция е служебното правителство да назначи комисар с всички последствия върху изборната кампания. Втората възможност е именно да се изчака до приключването на изборната кампания и новото правителство да вземе това решение.

На въпрос за санкциите срещу Русия Юнкер коментира, че по отношение на тях решенията са взети и са валидни.

Когато трябва да се върнем към тях, ще направим това, но сега не е време за промяна, посочи Юнкер.

В рамките на срещата в Брюксел е обсъдена и мигрантската криза. По думите на Юнкер на България се предлага цялата подкрепа, която ЕК може да осигури. Той твърди, че по българо-турската граница са били положени много усилия, а ако са нужни други, ще бъдат положени също.

Днес президентът успя да се срещне и с председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, с когото също обсъди важни въпроси за сигурността и бъдещото развитие на ЕС.

Таяни оцени предвидения специален ресор в служебното правителство, насочен към предстоящото българско председателство в Съвета на ЕС. По думите му това е много положителен сигнал, показващ значението, което страната отдава на ЕС. Таяни коментира още, че заради географското си положение страната е много важна за просперитета и стабилността на района.

По темата за Шенген той коментира, че според ЕК България отговаря на всички изисквания за присъединяване, но припомни, че решението трябва да се вземе от държавите членки с консенсус. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Юнкер призова следващият български еврокомисар да е жена=============Юнкер направи сечено на новия ни президент. Сега ако се избере жена за представител, което си е нормално, ще се каже, че политиката ни се опрделя от брюксел. Ако направим обратното ще изглежда като дребно заяждане.Така идеята за това, че политиката ни ще се прави тук отива на кино.Хитра лисица е този юнкер. Знае как да вкарва в капана разни начинаещи.Не беше нужно да прави това изявление публично.Ха-ха, колко път има да извървим, докато се научим да правим наша политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Плевналиев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още