IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков: Заради нарушения могат да бъдат спрени парите по ПРСР

Служебният премиер съобщи за сериозни нарушения при възлагането на обществените поръчки и при Министерството на отбраната

09:11 | 17.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Огнян Герджиков.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Огнян Герджиков. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За заплаха за спиране на плащанията по средствата от Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) съобщи премиерът Огнян Герджиков. Това опасение е продиктувано от откритите нарушения след проверката, която служебното правителство направи върху действията на предишното управление.

Тя е показала, че Министерството на земеделието бави стартиране на обществени поръчки за последваща оценка на изпълнението на програмата в минали периоди, което може да доведе до блокиране на европейските средства в сектора.

Проверката беше назначена на 30 януари след настояването на президента Румен Радев и след "заръката на експремиера Борисов", каза служебният премиер.

Герджиков посочи, че единични случаи на административни пропуски са направени при обществените поръчки в Министерството на финансите, Министерството на транспорта, Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта, Министерството на труда, Министерството на околната среда и водите, земеделското министерство и Министерството на енергетиката.

Герджиков обаче съобщи за сериозни проблеми при възлагането на обществени поръчки в Министерството на отбраната. През 2016 година са обявени 113 търга, но 31 са прекратени. От 82 подписани договори за доставки на стоки и услуги при 45 са открити нарушения. За девет от тях има индикации за измама и сериозни нарушения и за това е сезирана Военна прокуратура. Останалите са предадени на Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

При Министерството на икономиката са открити дискриминарщи условия в техническата спецификация по обществени поръчки. Има нарушения при договори на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) за поддръжка на участъци от АМ "Хемус" и АМ "Тракия" от 2015 година, включително и за поддръжката на тунелите по двете магистрали.

Има и забавени процедури за изграждане на информационна система за следене разходването на допълнителните средства от ЕС, за управление на миграционния натиск. Търговете е трябвало да се проведат през ноември 2016 г. от вътрешното министерство, а забавянето може да доведе до наказателна процедура за България.

В Министерството на здравеопазването са открити нарушения при обществената поръчка за застраховка на линейки. Компетентните органи са сезирани за откритите нарушения при проверката, обясни Герджиков.

По данни на Министерството на финансите са зачестили случаите на картелни споразумения в страната, отчете още служебният премиер.

Освобождаването на областните управители беше направено по силата на закона, защити още премиерът решенията на Министерския съвет от предишните дни. "Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, защото са част от предишното управление, а кабинетът да прецени кой да остане", каза още той.

Конкретно той посочи единствено областният управител на Перник, който е поискал отпуска по време на провеждане на изборите. Тази причина обаче бе посочена за освобождаването на 7 губернатори в сряда, добавя Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Герджиков е лъ.ж.ец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Герджиков се размина с фактите: няма риск от спиране на пари по селската програма!!http://***.mediapool.bg/gerdzhikov-se-razmina-s-faktite-nyama-risk-ot-spirane-na-pari-po-selskata-programa-news260279.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Очаквам тези *** скоро да организират КСНС заради спрени европари... толкова са им важни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още