IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът откри стотици нарушения при ползването на разузнавателни средства

В над 60 случая издадените от Софийски градски съд разрешения за ползване на СРС-та са незаконни, показва проверка

12:16 | 04.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В доклад от близо 70 страници председателят на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов посочва стотици нарушения, които са допуснати при даването на разрешения за ползване на специални разузнавателни средства (СРС).

Той е изпратил писмо до главния прокурор, в което настоява прокуратурата да провери дали са извършени престъпления, съобщава БТА.

Според доклада от 2009 г. до средата на 2014 г. не са записвани имената на съдиите, които са давали разрешенията.

В резултат на огромния брой на издадените разрешения през всяка една година няма как да се разбере колко пъти председателят на съда и заместниците му са разрешавали тези способи на разследване. Освен това, дълго време не се е съхранявал втори екземпляр от искането за ползване на специални разузнавателни средства, се посочва още в анализа на Калоян Топалов.

Според отчета в отдела за защита на класифицирана информация не са се водили описани книги, независимо от издадената заповед на председателя на СГС, а част от указанията на бившия председател на съда Владимира Янева са изпълнени почти половин година по-късно.

Проверката в СГС показва, че по редица дела са давани разрешения за ползване на СРС-та, без исканията за тях да са мотивирани. В някои случаи дори не се разбира дали става дума за разследвания в България или в чужбина. Констатирани са множество случаи, при които един заявител е депозирал две искания в един и същи ден, по едно и също оперативно дело, касаещи едно и също лице, се посочва още в доклада.

Според Калоян Топалов над 50 пъти, само в рамките на година, е дадено разрешение за ползване на СРС-та срещу лице, чието име не се съобщава в искането. Това е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения.

Констатирани са и случаи, при които е депозирано искане за използване на специално разузнавателно средство, за да се установи къде се намира конкретен човек, на когото трябва да се повдигне обвинение.

В над 60 случая издадените от СГС разрешения за ползване на специални средства са незаконни, защото е трябвало исканията да бъдат депозирани пред друг съд в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още