IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ганев: Държавата има какво още да направи за по-висок икономически ръст

Не е добре, че в програмата на правителството не се вижда „План Б“, а също и схема за управление на риска, твърди преподавателят от СУ

10:30 | 03.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във визията на новите управляващи липсва пакет от мерки, които да помогнат на икономиката да надскочи представянето, което е имала до момента. Трудно можем да очакваме по-висок икономически растеж от този през 2016 г., а това далеч не е максималният потенциал, който може да бъде достигнат. Това коментира доц. Калоян Ганев, преподавател по "Статистика и иконометрия" към Стопански факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него при новото управление ще видим още от същото - продължаване на инерцията при политиките в различните области. „Могат да последват много приятни изненади, но и доста разочарования, защото по отношение на ограниченията пред бизнеса, ситуацията не се променя. Икономиката на България продължава да бъде същата и не може самостоятелно да създаде ръст по-голям от 4% годишно“, обясни експертът. 

Той е категоричен, че държавата има какво още да направи, за да помогне на икономиката да се развива, като най-вече не пречи на бизнеса.

Могат да се постигнат много по-високи темпове и така да се получи по-бързо настигане на средноевропейските равнища на доходи и производителност, добави той.

По думите му не е добре, че в програмата на правителството не се вижда „План Б“, не се вижда схема за управление на риска, ако той  действително се реализира в макроикономически план.

"Става ми малко тъжно, че след всички тези години и целия този път, който извървяха българската администрация и политическите партии, хората така и не можаха да се научат какво е стратегическа цел, подцел, мярка, с която да се постигне целта, какво е приоритет. Не може всичко това, което е записано в документа да е приоритет. Това е един брейнсторминг - по отделните теми какво се предвижда евентуално да се направи и е наречено "приоритет". Приоритетите в политиката могат да са два-три-пет“, обясни Ганев. 

Той уточни, че оттам нататък всичко е периферия. Ако имаш 100 приоритета, ясно е, че няма да изпълниш нито един от тях, добави той.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
че ти кви приоритети си написал ? ... никаквинаписал си план! известен като плана 10 по 10 по 10 ... преди плана се казваше 5 за 4 :):)твоето изказване има привкус на планова икономика :) от всякъде ... и главните букви не дават тежест на изказването ти:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
obafeme
преди 7 години
програма на правителството на практика няма - програмата е следната - томиславе, действай, за да не спрат парите, лили - изливай асфалта, влади - вдигай данъците и кради пенсиите, московски - давай парите от концесията. аз ще звънна на ердоган да стопира бежанците, пък ще му се реванширам някак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
браво, къде си учил планова икономика ? :):)трябва да се направи едно нещо, да се почне съдебната система да работи и всичко ще се оправи почти от самосебе си след това.Докато няма съд в тази държава, ако ще и 10 петилетки да напишеш, нито една от тях няма да се изпълни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
При наличния сгрешен модел за прилагане на парите икономическият растеж няма решаващо значение за устойчив обществен просперитет. В обстановка на допусканата държавна грешка, хората, колкото повече работят за постигане на икономически растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални злини е въвеждане на правилен модел за прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още