IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП ще атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за публичните финанси

Държавното финансиране на общините трябва да става с решение на парламента, а не с акт на Министерския съвет, смятат от партията

18:01 | 13.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП ще внесе тази седмица жалба  в Конституционния съд с искане за отмяна на текстове от Закона за публичните финанси.

От левицата ще искат обявяването за противоконституционни на текстове от Закона за публичните финанси, с които се дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за държавния бюджет, а с акт на Министерския съвет.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с кметове на БСП от цялата страна, съобщават от пресцентъра на партията.

Според Нинова държавното финансиране на общините трябва да става с решение на парламента, а не както в момента - с акт на Министерския съвет. 

„ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено и то умишлено - занижават приходната част в държавния бюджет, за да осигурят излишъци, които след това да не се разпределят след обсъждане в парламента, а с постановления на правителството“, коментира Корнелия Нинова.

„Правителството разпределя тези средства субективно, по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в общините, където са избрани, живеят български граждани с равни права на всички останали”, аргументира се председателят на БСП.

Тя припомни, че левицата многократно е искала корекция в това поведение, но не е срещала разбиране и затова пристъпва към крайната мярка – Конституционния съд.

Корнелия Нинова заяви, че по време на разговорите е установено, че в последните години ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности без да им осигурят финансиране за това. Тя допълни, че с над 100 нормативни акта в последните две години са прехвърлени задължения на местните администрации без те да са финансово обезпечени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Подкрепям дрогарката ***. Кои са ГЕРБ, че да използват запазената марка на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още