IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели поискаха спешно работници от Молдова, Украйна и Армения

От АИКБ настояват за мерки за бърз достъп на чуждестранните работници до българския пазар на труда

19:44 | 20.06.17 г. 24
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България изостава в привличането на висококвалифицирани специалисти на основата на двустранни споразумения или чрез “зелена карта”. Това написа в писмо до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която настоява за спешни мерки за облекчаване на достъпа на чуждестранни работници чрез сключване на спогодби за обмен на работна сила със заинтересовани страни като Молдова, Украйна и Армения.

Писмото е изпратено и от името на работодателските организации, които членуват в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

От браншовите организации посочват, че са притеснени от все по-ограниченото предлагане на качествени кадри за реалния сектор, което се отразява негативно на българската икономика.

“Въпреки че законодателството на ЕС по отношение на висококвалифицираните работници от трети страни се разви през последните години въз основа на въвеждането на Директивата за синята карта, все още прекомерната бюрокрация и често завишените изисквания спират нейното пълноценно прилагане”, посочват от организацията на Васил Велев.

Българските работодатели смятат, че българското правителство в лицето на Министерство на труда и социалната политика трябва да започне преговори с Молдова, Украйна и Армения за привличане на висококвалифицирана работна сила.

Според тях това може да се осъществи с въвеждане на “зелена карта” за привличане на имигранти от конкретни трети страни и за пример дават Чехия, която въвежда подобна карта още през 2008 г.

Друг вариант за осигуряване на квалифицирани работници е „карта за реинтеграция на лица с български произход”, която да даде право на българите зад граница да се установят и да започнат да работят в нашата страна, какъвто опит по прилагането ѝ има Полша.

Трети вариант е „да се сключат двустранни споразумения за обмен на работна сила с цел облекчен достъп до пазара на труда за сезонна и/или едногодишна заетост на чужди граждани в сектори с недостиг на квалифицирана работна ръка като машиностроене, електротехника, туризъм, здравеопазване и др., подобно на всички останали страни-членки.

Работодателите смятат, че са необходими мерки, включително законодателни, за облекчаване на вноса на работници и специалисти от трети страни, които да компенсират емиграцията и да променят, поне временно и отчасти, неблагоприятните тенденции в пазара ни на труда.

След задълбочено проучване на опита в различни европейски държави, те твърдят, че България вече закъснява с преговорите и приемането на процедури за привличане на специалисти от трети страни.

“Например Молдова има подписани шест двустранни споразумения за трудова миграция с: Руската федерация (1993 г.), Украйна (1993 г.), Беларус (1994 г.), Азербайджан (2005 г.), Италия (2011 г.) и Израел (2012 г.). Считано от 2009 г., България има подписан договор с Молдова за социално осигуряване, който само би улеснил подписването на двустранно споразумение за обмен на работна сила”, посочват от АИКБ.

Те са проучили, че структурата на работниците, които имат желание да работят зад граница, са предимно млади хора от икономически активното население на Молдова, като с най-висок дял на мигрантите (79%) са лицата на възраст от 18 до 44 години. Сред тях са лицата с квалификация, а отличителен белег на миграцията от Молдова е, че значителна част от тези, които напускат страната, са сравнително добре образовани – 28% от всички мигранти са завършили университети, 63% са със средно образование или професионално/техническо образование.

Броят на молдовски мигранти е около 600 хил., като от тях около 109 хил. са в сезонна заетост.

По сключените спогодби например 88 хил. работят в Руската федерация, 7700 - в Италия, показват данните на АИКБ.

Работодателите дават за пример и Армения, която също има подписани няколко споразумения за износ на работна сила – Спогодба за временна заетост на граждани за работа извън техните страни между Армения и Беларус от 2000 г. Друга спогодба е подписана от 1995 г. между правителствата на Украйна и Армения за работа извън границите на техните страни. Основната дестинация за емиграция от Армения през последните години е Русия. Годишно между 50 хил. и 60 хил. арменци започват работа в чужбина, като по-голяма част от този поток (93-97%) се насочва към Русия, САЩ, Украйна и дори към Турция.

От АИКБ напомнят, че България също има сключена спогодба за социално осигуряване с Украйна.

“В началото на 2017 г., при среща между служебния министър на труда Гълъб Донев и представители на национално представителните организации на работодателите беше посочено, че има предприети стъпки към подписване на спогодба с Украйна, но към днешна дата от страна на МТСП не е постъпвала друга информация.

За сравнение, други страни членки от последните вълни на приемане в ЕС отдавна сключват спогодби за приемане на работна сила от други страни. Например през 2009 г. Словакия сключва споразумение за наемане на висококвалифицирани лекари от Украйна, от 2010 г. Словения наема висококвалифицирани работници от Босна и Херцеговина на базата на сключено двустранно споразумение, Чехия има споразумения и сътрудничи успешно с Украйна и Словакия, Полша има споразумения с Украйна и Беларус”, изброяват добрите примери от АИКБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 19 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Нашите робовладелци искали внос на роби от други държави, ще стане но от други галактики ще трябва да се внася. С две думи прости - социалистически работодатели..на които в главите им все келепир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Работата стана всеки да си поеме отговорността за себе си и семейството си и да спре да се надява / обвинява някого ...еволюция , оцеляват приспособилите се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 6 години
А на теб как ти се струва това?!?Жена на 63 години с пенсия от 180лв. Работи по 10-12 часа на ден за 460лв заплата, 6 дни в седмицата.След данъци и такси и` остават около 350лв. Дават и купони за 50лв, с които да си купи нещо от магазинчето.Тези 50 лв, държавата ги опростява от данъците на работодателя.Работодателя одържа тези 50лв от служителката и тя взима около 300лв на края на месеца.Това е реално. Как ти се струва удръжка от 30-50 евро при 2000 евро месечна заплата, пред тази ситуация, която ти описах - 50лв от 350лв ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
lefti
преди 6 години
Работата стана много вожд, малко индианец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Постави си същите въпроси и като идеш в мечтания "запад".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Раздават купони за храна, след което одържат сумата от възнаграждението на своите служители. Купоните трябва да са за сметка на работодателя, за което държавата им опростява данъци в зависимост от раздадените купони."В Германия си носиш у торбичката яденето , а работодателят "любезно" ти предоставя "столова" дето да хапнеш за 20 минути...купони , абе ти в какъв свят мислиш че живееш ?! На първи май е традиция работодателят да раздаде /почерпи по 30-50 евро на всеки работник...след което си ги удържа от заплатата ти ...как ти се струва ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 3
ivan.ivanov
преди 6 години
Истината боли! :)Предполагам, че се чувстваш объркан да разбереш, че си живял в паралелна вселена.Много лесно може да се съгласиш с мен. Отговори си честно на следните въпроси и ще ти просветне. ;)* Какво ще бъде съотношението българи спрямо роми и други етноси 2050г?* Ще има ли достатъчно образование работници, които да създават продукти с висока добавена стойност, следователно да получават висока заплата и да плащат високи данъци?* Какви ще бъдат данъците след 15-30 години - по-високи или по-ниски?* Вярваш ли, че политиците ще направят нужните реформи за да може народът да живее по-добре?* Вашите деца ще получат ли качествено образование в България?* Ще изпратите ли вашите деца да учат и живеят извън България?* Вие и вашето семейство ще получите ли качествено здравеопазване?* Ще получите ли качествено административно обслужване и държавни услуги?* Депутатите ще спрат ли да крадат и да ограбват народа и бизнеса, чрез данъците и такси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 19
pecan
преди 6 години
Мисля че си болен човек .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
ivan.ivanov
преди 6 години
Забравих да спомена работодателите.* Некоректни работодатели - работодателите в България НЕ плащат осигуровки върху реалното възнаграждение, НЕ спазват трудовото законодателство, НЕ изплащат останалите дни от отпуската след напускане на служител, често бавят заплатите, а някои случаи НЕ изплащат изработеното от служителите възнаграждение.Принуждават служителите да работят извънредно, по 10-12 часа на ден, 6 дни в седмицата, а това време не го заплащат.Раздават купони за храна, след което одържат сумата от възнаграждението на своите служители. Купоните трябва да са за сметка на работодателя, за което държавата им опростява данъци в зависимост от раздадените купони.Е, кажи ми, кои би останал да живее и работи в такава държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
На "запад" е същата история , само че парфюмирана , да се лъжат повечко такива като тебе ...казвам ти го от личен опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още