IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК позволи на чешката KMV да придобие "Куадрант Бевъриджис"

Целта на концентрацията е свързана със стратегията на "Карловарске минерални води" за разширяване на бизнеса на Балканите

13:53 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на „Куадрант Бевъриджис“ АД от чешката компания „Карловарске минерални води“ (KMV), става ясно от справка в сайта на антимонополния орган. Стойността на сделката обаче не е публикувана.

"Карловарске минерални води“ е водещ производител на минерална и изворна вода в Европа, а „Куадрант Бевъриджис“ е един от най-големите производители и дистрибутори на безалкохолни напитки в България.

Капиталът на придобитото дружество е в размер на 11,22 млн. лв., разпределен в 11,21 млн. обикновени поименни акции с право на глас от клас А, с номинална стойност от 1 лв. всяка и 12 375 привилегировани поименни акции без право на глас от клас Б, с номинална 2 стойност от 1 лв. всяка, пише в решението на КЗК.

Не се посочват данни за капитала на „Карловарске минерални води“, нито за това кой управлява и представлява компанията. 
Обект на сделката е прехвърлянето на акции, съставляващи 99,59% от акциите в придобиваното предприятие. 

„Целта на концентрацията е свързана със стратегията на „Карловарске минерални води“да разшири в географски аспект бизнеса си в посока Централно и Източно-Европейския (ЦИЕ) регион. Дружеството възнамерява да използва придобиването на "Куадрант" като отправна точка за навлизането си на Балканите и разглежда дейностите на придобиваното предприятие в страната като платформа за по-нататъшна експанзия в този регион“, пише още в решението на КЗК.

Към момента KMV и групата, към която принадлежи, не осъществяват търговска дейност в България

От документа става ясно още, че за 2016 г. "Куадрант" държи 10-20% от пазара на негазирани напитки, около 0,5% от пазара на студен чай и 0,5% от пазара на енергийни и спортни напитки. 

„Куадрант Бевъриджис“ АД е официалната бутилираща компания на продуктите на PepsiCo в България и марките Pepsi, Mirinda, 7up, Evervess, на Pepsi-Lipton International и студения чай с марка Lipton, на Gat Foods и соковете и нектари Prisun. Тя произвежда вода Bellissima и е официален дистрибутор на енергийната напитка Rockstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още