IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращава се срокът за одобрение за инвитро

Държавата ще финансира процедури на всяка нуждаеща се жена

20:12 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена. Броят на желаещите ще бъде без лимит, а не броят на процедурите. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на пресконференция днес.

Той опроверга информация в медиите, че преди няколко месеца правителството е заявило, че отпада лимитът на инвитро процедурите, а с новите предложения отново се оказва, че лимити има.

„Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен път, да се подложат на безкрайна стимулация на яйчниците“, посочи Ненков, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

С безлимитността ще бъдат постигнати два ефекта, посочи той.

Първо – повече двойки ще получат възможността да се възползват от финансиране на инвитро с обществени средства, и второ, значително ще се съкрати времето на чакане – ако сега двойките чакат около година, прогнозите са този срок да бъде сведен до 2-3 месеца.

Зам.-министър Ненков обясни, че с промените в проекта на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция всяка одобрена от Центъра пациентка ще получи осем шанса да има свое дете (четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи), за което ще плати държавата. Досега жените страдащи от безплодие имаха право на три опита.

Стремежът на МЗ, в изпълнение на правителствената политика за справяне с демографската криза, е максимално да улесни всички двойки с репродуктивни проблеми в опитите им за преодоляване на безплодието, каза заместник-министърът на здравеопазването.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още