IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плаща до четири инвитро процедури от 2018 г.

Въвеждането на допълнителен опит по асистирана репродукция ще струва 2,25 млн. лв.

15:32 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Един допълнителен опит за безплатна инвитро процедура и четири трансфера на размразени ембриони да осигурява държавата от началото на 2018 г. Това предлага Министерството на здравеопазването (МЗ) с проектопромени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР).

Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Предлага се сегашните 3 безплатни инвитро процедури да се увеличат с още една и да станат 4. Към тях се добавят и 4 ембриотрансфера на размразени ембриони.

Така ще се удвои броят на опитите, финансирани от държавата, като по този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури, посочва се в мотивите на здравния министър. 

Инвитро процедурите се увеличават само с една, тъй като успеваемостта на всяка следваща намалява значително и след третата тя е вече около 10%, уточняват от министерството.

Очаква се постигането на благоприятно въздействие върху ниската раждаемост в страната и по- конкретно върху решаването на специфични проблеми на хората с репродуктивни отклонения и заболявания. Очаква се също и подобряване на контролните функции на Центъра, както и оптимизиране работата на Комисията към него.

За осигуряването на допълнителния опит по асистирана репродукция държавата ще трябва да осигури около 2,25 млн. лв., сочат разчетите на ведомството.

Сумата покрива прогнозен брой от 450 процедури годишно, за всяка една от които се отпускат до 5000 лева. Трансферите на замразени ембриони пък ще бъдат финансирани с още 500 хиляди лв., достатъчни за приблизително 1000 опита, колкото са криоконсервираните ембриони през 2016 година.

Предлагат се и промени относно комисията, която разглежда кандидатурите на семействата с репродуктивни проблеми. Предвижда се вместо икономист, в състава й да влезе специалист по образна диагностика, тъй като информацията, която се обработва, е строго медицинска. Освен това Центърът ще има възможност да осъществява самостоятелни проверки в инвитро клиниките и освен да прекратява договорите си с тях, ще има правото да налага финансови санкции при констатирани нарушения.

Допълнителните инвитро процедури ще започнат да се прилагат от 1 януари 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още