IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон при някои условия

От Движението за права и свободи настояват от текстовете да отпадне частта за „ доброволните сътрудници“

14:38 | 01.09.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От правосъдното министерство мотивират именно с „вливането“ на част от ДАНС  предложението в законопроекта новият мегаорган да има правото да извършва оперативно-издирвателна дейност и съответно да използва и прилага специални разузнавателни средства.

Освен това новата комисия ще може да иска от съда да разкрие банкова, търговска и застрахователна тайна, когато се стигне до производство по конфискация. Комисията може да иска и предоставяне на данъчна и осигурителна информация за проверяваните лица. Комисията ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър и до Регистъра на банковите сметки и сейфове.

Председателят на Комисията ще се избира от парламента по предложение на народните представители, като според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, това е още една гаранция за отделянето от политическата намеса и усещането, че би могло да се търси репресивен апарат. „Със създаването на орган, който ще може да събере всички структурни звена ще се даде много по-голяма ефективност и това ще подобри координацията в работата на тези звена“, посочи бившият вътрешен министър.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева също защити законопроекта. Според нея с приемането на норматива, страната ни ще изпълни препоръката от Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. „Основната цел на законопроекта е да се защитят интересите на обществото на първо място чрез ефективно противодействие на корупцията. Законопроектът предвижда защита на лицата, подали сигнал“, увери Цачева. 

По думите ѝ не става дума за механично сливане на съществуващи структури и звена, а се създава изцяло нов, независим антикорупционен орган.

Тя припомни, че всеки заемащ висш държавен пост, в чиято декларация за имуществото и интереси, бъде установено несъответствие за над 5 хил. лв. ще бъде предаван на Националната агенция за приходите (НАП), а ако разминаването между обявеното и данните в информационните масиви е от над 20 хил. лв., срещу него ще започва проверка на цялото имущество за 10 години назад. Ако при нея бъде установено несъответствие от над 150 хил. лв. между имуществото и нетния доход, ще следва конфискация.

Предвидено е още най-малко 30 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество да се използва за социални цели от страна на държавата.

Държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото, увери Цачева.

Според записаното в мотивите на законопроекта, се предвижда и възможност всеки, който разполага с данни за корупция и за конфликт на интереси по смисъла на този закон на лице, заемащо висша публична длъжност, да може да подаде сигнал до Комисията. Същевременно се предвижда, че анонимни сигнали не се разглеждат и не се препращат по компетентност. Това е гаранция срещу злоупотреби с предвидените в закона процедури, както и че правата на лицата, срещу които се подават сигнали, ще бъдат защитени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
или да изтъргуват някаква подкрепа за нещо си пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
хахахаха, като прочетох заглавието, първото което ми дойде на акъла беше същото :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Главното условие на ДПС е този закон да не важи за тях, а само за всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още