IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС настоява за въвеждане на „черен списък” на агресивни пациенти

Идеята има подкрепата на българските институции, обяви председателят на съсловната организация

10:56 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От Българския лекарски съюз (БЛС) предлагат въвеждането на „черен списък” на агресивните пациенти, който ще позволи лечебните заведения да имат предварително информация за определени пациенти и да бъдат подготвени, така че да се вземат превантивни мерки като отношение, охрана и други.

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев каза по „Нова телевизия“, че съсловната организация започва кампания за въвеждане на „черен списък“ на агресивни пациенти. Идеята беше обявена вчера по време на кръгла маса на тема „Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица".

Грозев посочи, че идеята вече е обсъждана с Министерството на здравеопазването и оттам са дали съгласие предложението да се реализира. Кампанията е подкрепена от Българския червен кръст, от МВР и омбудсмана Мая Манолова. 

Председателят на БЛС заяви, че подобни списъци има и в други страни и даде за пример Великобритания. „Там има такъв списък и се отказват домашни посещения. Ако има нужда от спешна помощ, отива в спешния център. Или идва линейка с полиция”, заяви д-р Грозев.

У нас на риск от агресивни пациенти са изложени най-вече общопрактикуващите лекари и медицинският персонал в системата на спешната помощ.

„Предлагаме да направим един такъв списък. В момента, в който ме приемат и съм извършил подобно деяние в миналото, светва една лампичка, че аз като такава личност имам склонност към такова поведение”, обясни д-р Грозев.

Въпреки това той не смята, че този списък ще стресне агресивните пациенти. По думите му за момента хубавото е, че България е една от малкото страни, в които насилието над медици е криминализирано.

Проблемът с нападенията над лекари ще бъде обсъждан и днес на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Целта е да бъде създадена специална организация, която максимално бързо да реагира при подадени сигнали за извършени подобни престъпления. В дискусията ще се включат представители на полицията и прокуратурата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още