IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и синдикатите в нов остър спор за добавката за стаж

"Клас прослужено време" е противоконституционен, каза Божидар Данев. Премахването на добавката за стаж ще взриви държавата, заяви лидерът на КНСБ

10:07 | 28.09.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Клас прослужено време” е противоконституционен. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК), в ефира на bTV по повод предстоящите обсъждания днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„В конституцията пише, че заплатата се определя съгласно извършената работа – няма възраст, няма опит”, категоричен е той. По думите му работодателите не са против повишаването на работните заплати, но не и с такива „ретроградни механизми“, които се диктуват от държавата.

Данев каза, че добавката за стаж е противоконституционна, защото няма подобна практика в други европейски страни, освен това дикриминира хората по възраст, защото по думите му „има млади хора, които вършат много по-добра работа, отколкото тези с дълъг стаж“. 

Данев обобщи, че бизнесът е против този административен подход за вдигане на заплатите.

Работодателските организации ще атакуват добавката във ВАС и Конституционния съд, посочи той.

В същото време лидерът на КНСБ Пламен Димитров контрира, че не е вярно, че добавката за стаж е противозаконна. „Законно и незаконно не определяме в студиото, добавките се определят със закон”, категоричен е той.

По думите му проблемът, че младите хора в България са дискриминирани на пазара на труда, е измислен. „Има механизми за допълнително заплащане при младите работещи”, допълни Димитров.

Премахването на „клас прослужено време” ще доведе до дестабилизация на работната сила в България, защото масата работещи хора в предприятията в момента са на възраст над 40 години. Искате да направите проблем на тези, които ви изкарват хляба, обърна се Димитров към Божидар Данев.

Темата за „класа“ се нагнетява в публичното пространство, за да дразни хората и да измества дебата от съществените теми – доходите и липсата на работна ръка, заяви Димитров.

"Ако някой иска да махне добавката за стаж, ще взриви държавата", заяви лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
bghighlander
преди 6 години
Абе каква "добавка за стаж", какво пет лева? Направо махайте заплатите и сложете такса "вход" на работниците и да приключваме "дискусията"! Работниците много изнагляха и даже искат да им се плаща за "правото на труд"! Какви са тия глезотии "заплата", "отпуска", "болнични"? Това да не е концерт по желание? За това се наричат "работодатели" щото "дават работа" , а не са"заплатодатели"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Може ли да чуем мнението и на една Една българка? А сега по-сериозно. Класът наистина е съществено допълнение към заплатата. Говори се за 0,6%, но никой не казва че за някои професии, например учителите е 1% и при 30 години стаж е 30%. Според мен класът е архаизъм, но не може да се премахне защото работодателите няма да включат сумата в основната заплата. Причината е същата като тази, заради която не паднаха цените автобусните билети, при гмуркането на цените на дизела от 2.60 на 1.80 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
....и то законно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Данев ще гориш в ада с 0,6% ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Аз ли нещо не виждам или в статията липсва информация колко е тази прословута добавка. При положение, че говорим за 0,6% на година стаж или 60 стотинки на всеки 100 лв. за всяка прослужена година този спор мисля е доста измислен. При основна заплата от 1000 лв. добавката за човек със стаж 20 години е 120 лв. Няма да споменавам възможностите на Ексел да смята заплатата наобратно и да ти вкара добавката в 1000 лв. брутно. Това хич не се прави, вервайте ми :) Този спор ми изглежда толкова абсурден, тъй че тези 30 реда отделени от световното виртуално пространство не оправдават разходите. Тук явно става дума за някакъв бизнес при производството на банани, където работят за 400 лв. основно и всяка година вдигат заплатите с по 2-3 лева заради клас прослужено време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
С колкото ми намалят добавката за стаж с двойно по-малко от това ще работя. Хайде да видим дали ще му излезе сметката на Данев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
То уж и собствеността по Конституция е неприкосновена, ама на практика не е! Нещо да каже Божо Данев по тоя въпрос? Или се говори само когато е изгодно на "нашите"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още