IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. през погледа на бизнеса – слаб растеж за фирмите в България

Годишната анкета на БСК отчита умерен оптимизъм за 2018 г. заради притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна сила

14:52 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По отношение на работните места тенденцията е положителна – през миналата година всеки трети анкетиран (34%) е споделил, че през годината е намалил броя на работниците си, но през 2017 г. 20% са освободили служители. Успоредно с това над половината анкетирани декларират, че през тази година са увеличили работните заплати в своите предприятия.

През изтичащата година се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав, за сметка най-вече на административен и помощен персонал. Най-голям „глад“ за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.

Проучването на БСК отчита умерен оптимизъм на бизнеса за 2018 г.

В голяма степен обаче той се помрачава от неудовлетвореността от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка.

И догодина сред ключовите приоритети на фирмите ще е именно работната сила, която е проблем и в количествено, и в качествено отношение, прогнозират от БСК. Преобладаващата част от работодателите изразяват готовност да инвестират в обучение на персонала и в увеличение на трудовите възнаграждения, но на база постигнати задоволителни нива на умения и компетенции.

Предприемачите очакват през следващата година ръст на енергийните цени, цените на суровините, както и увеличение на фискалната и регулаторната тежест. С подобни нагласи са повече от половината от участниците в проучването.

Намеренията на бизнеса за 2018 г. са свързани най-вече с увеличаването на обемите на производство, разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари.

Спрямо предходната година обаче оптимизмът е по-умерен за наемане на нови работници и за увеличаване на трудовите възнаграждения. Ако през 2016 г. средният процент на проактивните мениджъри е бил 58, то през тази година той е 42.

Доста по-малко от миналата година са мениджърите, които декларират намерение за увеличение на инвестициите в нови мощности, марки и патенти, както и в обучение на персонала. Това е за сметка на отговорилите „без промяна“, чийто дял нараства.

Спрямо предходната година се запазва делът на възнамеряващите да увеличат кредитната си задлъжнялост (10%). Намаляват предприемачите, които искат да разработват проекти с европейско финансиране – през тази година те са 20%, а през миналата са били 37%. Както през 2016 г., така и през тази година всеки трети анкетиран все още не е решил дали да се ангажира с участие в европроекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още