IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска постоянен арест на Десислава Иванчева

Очаква се Специализираният съд да реши дали ще остави за постоянно в ареста кмета на столичния район "Младост"

11:29 | 20.04.18 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Прокуратурата поиска постоянния арест на кмета на Район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова, както и на предишния кмет Петко Дюлгеров, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от БТА.

Тримата бяха арестувани при зрелищна акция в столицата преди дни по разследване за подкуп.

Очаква се по-късно днес Специализираният съд да реши дали ще остави за постоянно в ареста кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и останалите двама задържани. Очаква се решението да бъде взето днес, тъй като изтича 72-часовото ѝ първоначално задържане.

От прокуратурата заявиха, че обвинението е за подкуп в особено големи размери. При такова престъпление законът предвижда между 10 и 30 години затвор и конфискуване на имущество. Разследващите са категорични, че разполагат с достатъчно доказателства. 

Заместничката ѝ и посредникът в сделката са обвинени като нейни помагачи. Предприемачи, за които има данни, че са били обект на натиск, твърдят, че са потърпевши от корупционните практики в общината.

Сигнали срещу Иванчева са подавали и големи строителни фирми, и по-дребни инвеститори.

До показният арест се стигна, след като един от бизнесмените се е съгласил да даде 70 хил. евро за контролиран от службите подкуп. Защитниците на задържаните засега отказват да коментират темата пред медии. 

Междувременно днес правосъдният министър Цецка Цачева каза, че ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу кмета на "Младост", допълва БТА. Доколкото знам, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права заради акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, каза Цачева в коментар за операцията на спецпрокуратурата и КОНПИ от преди дни в центъра на столицата.

Министърът отбеляза, че всеки орган отговаря за своите действия и тя като правосъден министър няма компетенции и правомощия при разследвания и осъщестявяване на операции. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 16
lefti
преди 6 години
Че и прокуратурата не са цвете, не са, ама добре, че ще я ударят тая зелена мафия малко, та да мирясат, аман от корумпирани природозащитници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
khao
преди 6 години
тая сега ще е изкарат по черна от Костов, цецо вас, кой, ким чен ун и още който се сетиш на едно :):) ... баси корумпиранта прокуратура и полиция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още