IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болести по животните и птиците причиниха значителни щети за фермерите

Ветеринари ликвидират животни в Ямболско

16:49 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Преките и косвени загуби за фермерите в Ямболско са големи заради откритата за първи път у нас и на територията на Евросъюза чума по дребните преживни животни. Това обявиха на извънредна пресконференция от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде БТА. До момента са избити над 1300 животни.

Болестта е регистрирана във ферми в село Воден, община Болярово, област Ямбол.

Забранено е движението на живи животни и изнасянето на продукти от засегнатите територии, уточни Александра Митева, директор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ.

Заразата се предава при директен контакт със заразени секрети. Обикновено се получава при нелегален превоз на животни от Турция, посочи Митева. 

Няма опасност от пренасяне на заразата върху хора, обясни д-р Любомир Кулински, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

С цел безопасност на храните всичкото мляко и месо, добивани в Ямболско, се преработват на територията на областта и се маркират с различен печат, за да се гарантира, че няма да излязат извън тази територия, обясни той.

„В момента работим срещу ограничаване на икономическите щети и опазване на имиджа на страната като коректен партньор“, каза изпълнителният директор на Агенцията д-р Дамян Илиев.

Засега няма случаи на африканска чума по свинете в Добричка област, но заразата вече е разпространена на около 160 км от българо-румънската граница, коментира д-р Георги Чобанов. Първоначално заразата е възникнала във ферма в Тулча и са засегнати и диви свине в региона.
Така в района общо 92 са фермите с регистрирано заболяване. То се наблюдава от около 2 години и спирането му е много трудно - има го още в Чехия, Полша и Германия.

Рискът за разпространение на заразата от заболели диви прасета е голям. Има опасност болестта да се разпространи през летния сезон чрез туристите от Молдова и Русия, които могат да внесат храни, инфектирани с вируса, предупреди д-р Чобанов.

По разпореждане на БАБХ всички храни, съдържащи свинско месо, ще бъдат конфискувани при преминаване на границата и унищожени на екарисаж.

Д-р Илиев увери, че заболяването африканска чума по свинете също не е опасно за хората. Проблемът е само от икономическа гледна точка.

От началото на 2018 г. са констатирани общо 11 огнища с птичи грип - големи индустриални ферми и ловни стопанства. Убитите вече птици са над 1 милион. За разлика от чумата това заболяване е зооноза и е опасно за хората.

Клиничните признаци са бърза смърт при птиците и грипоподобна симптоматика при хората. Най-силно изложени на вируса са хората, които работят във фермите, те са и преносители. По-голяма опасност за хората има при грип в страната.

Яйцата на птиците не са опасни и не биха могли да заразят човек, каза д-р Дамян Илиев. Заразата се ограничава чрез изолиране на огнищата, стриктен лабораторен контрол и унищожаване на заразените животни.

Преди дни земеделският министър Румен Порожанов заяви, че над 1 млн. яйца ще бъдат изтеглени заради огнищата на птичи грип у нас. По думите му птичият грип вече втора година е проблем за българските птицевъди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още