IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди от Русенско искат незабавни мерки срещу африканската чума

Чума по дребните преживни животни се появи за първи път на територията на Европейския съюз

17:34 | 21.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на свинекомплексите в русенските села Бръшлен, Голямо Враново и в Николово - едни от най-големите в България, в които се отглеждат общо около 85 хил. животни, поискаха държавата да предприеме спешни мерки срещу появата и евентуалното разпространение на африканската чума по свинете у нас, предаде БТА.

Управителят на предприятието в Голямо Враново д-р Миленка Димитрова, където се отглеждат 30 хил. животни, заяви, че са регистрирани огнища на болестта в Румъния - на около 200 км от свинекомплексите в Русенско. Ваксина срещу заболяването няма, а всички заразени животни подлежат на унищожение. 

По думите на Димитрова трите свинекомплекса се намират на близко разстояние един от друг. Ако заболяването влезе в един от тях, всички ще бъдат засегнати. Това ще е огромна загуба.

Животновъдите настояват за строг контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти, с които да не бъдат допускани на българска територия.

Те искат още да се намали популацията на дивите свине с помощта на  ловните дружинки.

Представителите на свинекомплексите настояват в района на ГКПП "Дунав мост" да бъдат разположени достатъчно контейнери, в които чуждестранните шофьори и пътниците да си изхвърлят отпадъците, а не по пътя.

Междувременно Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт потвърди положителни резултати за болестта Чума по дребните преживни животни (PPR) в животновъдни обекти в село Воден, община Болярово, обл. Ямбол, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заболяването е констатирано за първи път на територията на страната и на Европейския съюз, като пробите са изпратени за потвърждение в референтна лаборатория във Франция.

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите. БАБХ препоръчва фермерите временно да ограничат търговията и транспортирането на животни, както и посещението на ферми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още