IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6-7 млрд. евро губи ЕС от чумата по свинете

Ветеринарите засилват контрола по границите с трети страни

09:12 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евросъюзът губи 6-7 млрд. евро от африканската чума по свинете, каза на пресконференция в София Витянис Андриукайтис, еврокомисар за здравеопазването и безопасността на храните. Той откри в четвъртък международна среща за дивеча и здравето на животните, организирана от българското председателство със съдействието на ЕК, пише в. „Монитор“. Според комисаря основна причина за загубите са въведените ограничения от страни извън Общността като Русия, Китай, САЩ и Канада за доставките на свинско от ЕС.

„Водим преговори с Русия за отпадане на ембаргото“, съобщи еврокомисарят и добави, че те са на финалната си фаза.

„Загуби има и от намалената търговия в рамките на самия ЕС. От това страдат фермерите от страните и районите, където е установена заразата“ обясни той. 

Андриукайтис информира за наличие на болестта в Естония, Латвия, Литва и Полша и за установени отделни животни в Чехия. По думите му сега африканската чума по свинете е разпространена на територия от Руския анклав Калининград до Иркутск на изток.

Според него решението е не масовото избиване на дивите свине, които са основни приносители на заразата, както това се прави в Беларус. Еврокомисарят смята, че е необходимо многостранно сътрудничество и в рамките на ЕС и с останалите държави наоколо, за да се ограничи разпространението на болестта, нанасяща огромни щети на селските стопани и на икономиката като цяло. Той похвали българското земеделско министерство за създаването на информационен център за обмен на информация за болестите по дивите животни.

Андриукайтис подчерта необходимостта от всеобхватни мерки за ограничаване на рисковете от африканската чума по свинете. Той призова ловците да предупреждават ветеринарните власти за забелязани болни животни.

Томас Торстен от Международния съвет за опазване на дивеча и живата природа посъветва ловците да дезинфекцират всички ползвани от тях предмети след напускането на районите с установени болни животни.

Шефът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев посочи, че контролът по границите с трети страни е засилен. „Ще се обърне особено внимание на пристанище Варна за идващите фериботи от Украйна и на автобусите с туристи идващи от там и от Молдова, Русия и Беларус“. Според него особено внимание по граничните пунктове трябва да се обръща на храните в багажа на пътниците, с които може неволно да се пренася заразата. Дамянов отчете, че агенцията от началото на годината е взела 7000 проби от диви прасета.

Българският земеделски министър Румен Порожанов каза, че проблемите около здравето на дивите животни са един от приоритетите на европредседателството ни.

Еврокомисарят Витянис Андриукайтис съобщи, че в момента в ЕК се разработва нов закон, засягащ проблемите за ветеринарната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още