IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 юли

09:01 | 07.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китай налива €1,5 млрд. в наши проекти

в. Монитор

Българската и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1.5 млрд. евро за развитието на родни проекти. Парите ще се използват за подпомагане на малките и средните предприятия, енергетика, комуникации, транспорт, селско стопанство у нас. Рамковото споразумение за Българска банка за развитие беше парафирано от изп. директор на финансовата институция Стоян Мавродиев и Хуайбан Ху, председател на УС на китайската банка в присъствието на премиера Бойко Борисов и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Така бизнесът ще получи финансиране през за следващите 5 години по инициативата „Един пояс, един път“. Това е най-големият проект от финансовата инициатива на Китайската банка за развитие в рамките на Междубанковата асоциация Китай-ЦИЕ. Китай ще предостави 2 млрд. евро на държавите от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1", като близо 75% от тези средства са предвидени за България.

Радев отива в Турция за встъпването в длъжност на Ердоган

в. Монитор

Президентът Румен Радев заминава в понеделник за Турция, където ще присъства на официалното встъпване в длъжност на Реджеп Ердоган като държавен глава. Церемонията ще се състои от 18.00 часа в Президентския дворец в Анкара.

Междувременно по-рано през деня в понеделник Радев ще ще удостои посланика на Република Кипър у нас Ставрос Августидис  с орден „Мадарски конник“ първа степен. Малко след това орден „Стара планина“ първа степен ще получи и световноизвестния израелски писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар.

Във вторник пък под патронажа на държавният глава в резиденция „Бояна“ ще се проведе кръгла маса за заетостта на хората с увреждания.

Отчетът за председателството: 78 напълно приключени досиета от 105 наследени

в. Стандарт

По време на Европредседателството имаме 78 напълно приключени досиета от 105 наследени, 163 триалога и над 1900 проведени заседания. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС по време на среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

„С удовлетворение предаваме Eвропредседателството на Австрия, защото мисля, че си свършихме работата. Държа да кажа, че правейки си равносметка осъзнаваме, че в желанието си да постигнем повече и повече успехи, не усетихме всъщност колко огромен обем работа успяхме да свършим. Търсехме до последната дума консенсус по всички въпроси", допълни тя.

ГЕРБ вдига акциза на бездимните цигари в нарушение на закона

в. Сега

средата на годината в нарушение на закона управляващите се канят да повишават налози. Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти начело с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха тези дни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат още от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи изделия, т.нар. бездимни цигари.

Само преди година парламентът въведе акцизна ставка за този нов продукт, като го приравни с нарязания тютюн със ставка от 152 лева за килограм. Сега се предлага те да се облагат като класическите цигари - с твърда сума на 1000 къса и процент от продажната цена. По сметките на вносителите така акцизът ще достигне 3.54 лева за кутия.

Юнкер: Европредседателството на България бе голям успех

в. Сега

Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред БНТ.

"Успехът се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България. Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа", допълни Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още