IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Търговските войни няма да засегнат България негативно

Санкциите няма да се отразят съществено на износа на енергоресурси от Русия, заяви икономистът

14:45 | 25.08.18 г. 4
Красен Станчев: Търговските войни няма да засегнат България негативно

Планът за мита при внос на автомобили в САЩ няма да засегне силно България, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев.

"При положение, че се реализира планът на Тръмп за мита върху внос на автомобили, това ще повлияе повече на Германия“, каза той в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

България е най-добрият производител на автомобилна електроника, но това няма да се отрази съществено на икономиката на страната. Основният пострадал от политиката на Тръмп ще е Канада, която има споразумение за свободна търговия с Европа, заяви икономистът. 

Проблеми, свързани с Иран, той също не вижда, освен традиционното поскъпване на петрола.

По отношение на Турция е възможно по думите му да има бягство на капитали. Станчев прогнозира, че сметки на български граждани, които живеят и работят в Турция, както и производството им, може би ще бъдат пренесени в България.

"Крумовград и Кърджали бяха общините с най-голям износ на работна ръка за Турция, а сега ще бъдат най-голям вносител".

Санкциите няма да се отразят съществено на износа на енергоресурси от Русия, каза още гостът. Според предвижданията спадът за период от 10 години ще е около 12%.

"За последните 20 години спадът в износа на енергопродукти от Русия за България е около 10% и той се дължи на въвеждане на технологии, а не на санкции".

За проекта АЕЦ "Белене" гостът каза, че е абсолютно излишен и е по-добре вложените в него средства просто да се отпишат. В противен случай България създава недоумение у европейските страни с политиката си, която поставя страната в зависимост от руски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 1
geozahariev
преди 5 години
Странна логика, ако сме поддоставчик на производител, чиито пазар е стеснен, то на нас няма да се итрази.Естествено ще се отрази с намаляване на поръчките.Турция - съседът ако не е добре - лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Калинки, *** тия със зидарските престилки, еврейското потекло и от няколкото партийни клана - медиите много им се подмазват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
"Планът за мита при внос на автомобили в САЩ няма да засегне силно България, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев."При положение, че се реализира планът на Тръмп за мита върху внос на автомобили, това ще повлияе повече на Германия. Това го знае всяко хлапе, както се казва. Не е откритие на Красен Станчев колкото и надуто и с апломб да го казва. Само погледнете мащаба на двете държави и структурите им на производство. Ама много знае това момче по професия философ (получена в Ленинград) в социалистическите отношения и упражнявана в АСНСУ. Не съм чувала и не чувствам да е надграждал образованието си, но с пълна сила коментира ли коментира ВСЯКАКВИ икономически теми. И има все още кои да го канят. Калинки всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Търговските воини засягат всички Станчев Първи изпискват големите но след това проблемите се пренасят и върху по малките Мислиш че няма да бъдем засегнати от разрастващите са търговски воини САЩ -ЕС САЩ- Турция САЩ - Русия Грешно мислиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още