IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 декември

07:54 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новата система "бонус-малус" катастрофира още на старта

в. Сега

Проектът за въвеждане на бонус-малус системата у нас катастрофира още на първото сериозно обществено обсъждане и може да претърпи съществени корекции, които да го забавят с месеци. Една от тях е, че може да отпадне един от най-спорните моменти - при пътен инцидент да се трупат малус точки на колата, които после да се "наследяват" от новия собственик. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на наредбата за въвеждане на бонус-малус системата, организирано в понеделник от Комисията за финансов надзор (КФН).

Транспортният министър още не е разписал оставките на БДЖ директорите

в. Сега

Държавният холдинг БДЖ  вече втори месец остава без легитимно ръководство. След серия скандали тримата членове на управата - Владимир Владимиров, Велик Занчев (той е и ресорен зам.-министър на транспорта) и Филип Алексиев подадоха оставки, но транспортният министър Росен Желязков все още не ги е разписал.
Желязков, който наскоро пое поста от Ивайло Московски, обясни, че първо иска да се запознае с резултатите от одита на "БДЖ - Пътнически превози". Одитният доклад трябваше да е на бюрото на министъра в края на ноември.

В управата на холдинга стана особено "напечено" заради провала на покупката на нови мотриси, след като три компании подадоха жалби срещу тежки пороци на обществената поръчка.

“Инерком”: Работим по финализиране на сделката за ЧЕЗ

в. 24 часа

“Инерком” има валиден договор с ЧЕЗ - Прага, съобщиха официално от компанията в понеделник. Съобщението им е във връзка с изтеклия срок за плащане по сделката, който бе в края на ноември. В. “24 часа” се свърза с пресцентъра на ЧЕЗ в Прага и оттам потвърдиха, че договорът с “Инерком” е валиден.

Те обаче уточниха, че българската компания вече не се ползва с ексклузивитет по сделката. Паралелно се водят преговори и с индийската “Индия Пауър”. Индийската компания кандидатства да закупи активите на ЧЕЗ в България първоначално в сдружение с “Фючър Енерджи”. Те бяха предпочитани кандидати, преди търговецът на ток “Фючър Енерджи” да фалира.

Цените на горивата в България продължават да падат

в. 24 часа

От Българската петролна и газова асоциация коментираха, че накъде ще вървят цените на горивата на международните и родния пазар, ще стане ясно след четвъртък. Очакванията са ОПЕК да ограничи квотите за добив на петрол, както беше заявено от Саудитска Арабия и Русия. У нас понижението на цените на горивата продължи и днес, предаде БНТ.

Според Българската петролна и газова асоциация, ако Организацията на страните износителки на петрол реши да ограничи добива в четвъртък, цената на барел черно злато може да се покачи до 65 долара при 61 долара сега. Това ще се отрази и на цените в България. Въпреки това, не се очакват сериозни сътресения на пазарите.

За Коледа нощувката в зимните курорти между 50 и 150 лв.

в. Монитор

В началото на ски сезона можем да направим резервация за Коледа, като нощувката в зимните курорти би ни излязла от между 50 и 150 лв., показа проверка на „Монитор“. Офертите за сезона вече са пуснати и на места се предлагат още по-големи намаления не само за празниците, но и за целия ски сезон. За 4-звезден хотел в Банско ще трябва да заделим 140 лв. на вечер за двойна стая. Ако пък сме с деца и ни трябва апартамент, то цената скача с 30 лв. отгоре.

Борсова цена на тока изгаси пещи на завод

в. Монитор

Четвърти пореден ден „Чугунолеене“ -Първомай е със спряно производство заради висока цена на тока на свободния енергиен пазар.  С ограничено потребление на ток са и други две големи предприятия от старозагорския холдинг „Металик „:„Енергоремонт – Гълъбово“ и „Металик“ АД.“, съобщиха от ръководствата на фирмите като направиха уточнението , че в „Енергоремонт“ термообработващите пещи работят само на нощен режим.

И в трите предприятия действа вътрешна наредба, според която при борсова цена на тока за мегаватчас над 90 лв. се спират всички енергоемки машини и производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още