IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовите данъчни промени, които влизат в сила от 2019 г.

Ще има нов налог за колите и нови правила за ограничаване на признатите разходи за лихви

11:15 | 01.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В 20 от 28 страни членки на ЕС има въведен екологичен компонент в данъчната формула.

При дебатите от Министерство на финансите припомниха, че миналата година страната ни е била осъдена от Брюксел заради мръсния въздух и обясниха, че според законите в страната парите от автомобилния данък не могат да бъдат целеви.

Сметките на Министерството на финансите показват, че от 2007 г. до края на 2017 г. приходите от налога върху колите се увеличават средно с 20 млн. годишно, без промяна на ставката. Повишението се дължи основно на повечето регистрирани коли и отчасти на по-добрата събираемост.

От МФ изчислиха, че в България на всеки 1000 души се падат около 400-430 автомобила, докато в съседна Румъния те са не повече от 200.

Трябва да отбележим още, че колите с газови уредби няма да имат данъчни облекчения, както предлагаха от Патриотите. Искането на ДПС налогът да се плаща там, където колата се кара, а не по адресна регистрация, също отпадна.

Прехвърлянето на собствеността върху МПС пък вече ще става след проверка за платен данък в система в Министерството на финансите. Ще се изисква и декларация от прехвърлителя, че няма непогасени други данъци, свързани с превозното средство. Проверката за платен данък ще може да се извърши и с документ, издаден или заверен от общината. 

Сред важните промени е и това, че от догодина нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те трябва да уведомят какъв данък за придобиване е платен и върху каква сума. Целта, според МФ, е да се осигури на общините своевременна и точна информация на каква цена се сключват имотни сделки и продажби на автомобили, която после да се използва като база за определянето на данък сгради и данък МПС.

Относно имотите и отстъпката, която се ползва при основно жилище, то тя ще се ползва само за едно основно жилище, а не както е сега – за няколко, ако са в различни общини. В МФ ще има регистър, където всяка община ще може да прави справки за некоректно декларирани данни на собствениците, а данъкът ще се начислява с 5-годишна давност, т. е. за 5 години назад.

Облекчения при данъчните декларации

Промените в ЗКПО дават възможност в определени случаи, въпреки че данъчно задълженото лице не осъществява дейност по смисъла на закона за счетоводството, то да може да подаде годишна данъчна декларация. Някои от примерите за това биха могли да бъдат случаите на социални разходи, за които е налице задължение за данък върху разходите, деклариране на възникнала загуба, желание на лицето да декларира суми с характер на скрито разпределение на печалба и други. Същата възможност се предлага да бъде въведена и по отношение на случаите на прекратяване с ликвидация или обявяване в несъстоятелност.

Работодателите, които за предходната година не са били задължени и не са подали годишна данъчна декларация, но за текущата година желаят да изберат облагане с данък върху разходите на доходите в натура, представляващи разход в натура, ще могат да направят това чрез годишна данъчна декларация.

Промени има и в реда за деклариране и внасяне на корпоративен данък, на данък, удържан при източника, на данък върху разходите и на алтернативен данък в случаите на прекратяване с ликвидация или поради несъстоятелност, прекратяване на дейността на място на стопанска дейност на чуждестранно юридическо лице в България или прекратяване на неперсонифицирано дружество или осигурителна каса. Целта е да се облекчат процедурите.

Промени има и в Закона за акцизите и данъчните складове, относно новите бандероли на цигарите, които трябва да влязат в сила догодина, както и нови разпоредби за лицата, колекциониращи спиртни напитки.

Друга промяна е свързана с облекчение за фермерите, които ще могат да подават електронно декларации по Закона за данъците върху доходитена физическите лица (ЗДДФЛ).

Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още