IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България

Конкурсът е опорочен, а правителството използва европейските си партньори статисти, твърди държавният глава

13:26 | 06.01.19 г. 46
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България, за мен конкурсът е опорочен, каза президентът Румен Радев след Богоявленския водосвет на бойните знамена на Българската армия днес, запитан за решението изтребители Ф-16 да влязат на въоръжение във ВВС.

Настоявах да се спазва процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното - обяви победител в разрез със собствените му и на Народното събрание правила и дори се ангажира да надплати огромна сума, каза Радев, цитиран от БТА. 

Изборът на самолет с тази процедура е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии и така няма, а сега ще изхарчим много повече и то за много по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори,които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата, каза Радев. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила, запита президентът.

За мен хаоса с винетките е олицетворение на стила на управление. Много пъти съм коментирал липсата на отчетност, прозрачност и на отговорност, каза Радев в отговор на журналистически въпрос.

Не разбирам защо хората се страхуват от истината, каза още държавният глава запитан за коментар на критиките за новогодишната му реч. За мен всички моменти са неудобни, когато трябва да се изрекат неудобни искания. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. Мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросаните приказки, каза президентът. Ако властите работят в името на българските граждани мисля, че ще имаме единство, каза още президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 33 rate down comment 14
majnata
преди 5 години
Сичката им такваз ...е глей колко са им *** и троловете ! Радев бил взел 5 милиона комисионни за Грипена ..."чувало " се че ше ги връщал !*** простотията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 30 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Един Трабант, колкото и да го тунинговаш, няма да стане Мерцедес."Да де, ама *** *** не мислят тъй.Щото Тиквата станала каляска, ама до 12 часа полунощ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 42 rate down comment 13
serafima
преди 5 години
Само в БГ може пожарникар и физкултурник да убеждават боен пилот кой е по-добрият изтребител......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 37 rate down comment 9
serafima
преди 5 години
Е добре де в случая няма значение дали е Ф16 или ГРИПЕН, но като знаехте, че ще се ***(няма да спазвате правилата на конкурса и избора ще е политически) що въобще го правихте тоя конкурс, що не си избрахте директно Ф16, що не упълномощихте ЦВИНОКИО да си прибере сребърниците (комисионните) за лобирането и всичко да миряса.... защо се изложихте пред света, за т***шейк станахте!!!!! Народа спокойно щеше да знае за кого да дитирамби и кого да псува и трича за осирането!!!! Ейййй гейберастка ми ти работа!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 31 rate down comment 10
serafima
преди 5 години
Един Трабант, колкото и да го тунинговаш, няма да стане Мерцедес. Същото е и с допотопния F-16. Да не говорим, че ще ни излезе по $150 милиона бройката - по-скъп и от F-35! А Бахрейн и Словакия купуват същите по...$58 милиона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 35 rate down comment 10
serafima
преди 5 години
Румен Радев, бивш командир на ВВС на Р. България , доктор на военните науки, завърши с отличен успех Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия ВА Г. С. Раковски , През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, 1987 г. завършва ВВУ Г. Бенковски (първенец на випуск), през 1982 г. завършва със златен медал Природо-математическата гимназия. За сравнение само виж Цецо Цветанов, Бойко Борисов, Красимир Каракачанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 12
copper
преди 5 години
Ако имаш предвид разп.ори, съгласен съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 21 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
21copperдо: Jazabelпреди 11 минутиSAAB wanted Rumen Radev for 5 000 000 EUR GRIPEN commissionsЧува се, че ще връщаИмаш ли с какво да докажеш твърдението си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 14
gogo6060
преди 5 години
Всъщност тоя търси някой пак да го раз.***, не да го шие, хаа хаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 14
gogo6060
преди 5 години
Той търси по-внушителен и грапав инструмент, хаа хаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още