IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Ненчев: България прави правилния избор с F-16

Няма да има мнозинство в парламента при гласуването за закупуването на F-16, смята бившият военен министър

10:10 | 08.01.19 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">F-16 V на полските ВВС.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

F-16 V на полските ВВС. Снимка: Архив Ройтерс

България прави правилния избор с изтребителите F-16, а конфликтът около това кой боен самолет да бъде купен за нуждите на българските ВВС е изкуствен и е резултат на „друг тип интереси”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият военен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев  за пореден път остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като заяви, че конкурсът е бил опорочен и правителството е обявило победител в разрез със собствените си правила и на по-висока цена от предвидената. 

Според Ненчев обаче държавният глава лобира за свои интереси, в полза на русофилски организации, а изказването му било популистко.

"Нека президентът приеме волята на Народното събрание, в противен случай взривяваме държавността", категоричен е Николай Ненчев.

„Изборът на F-16 е чудесен. Но нека министърът на отбраната да помисли и да проведе настоятелни разговори за това при подписването на договора незабавно да получим 4 или 5 F-16 от САЩ, които да бъдат на разположение – за охрана на въздушното пространство, за обучение на пилотите и да спрем с онзи договор за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави правилния избор въпреки съпротивата на Радев”, посочи отново бившият министър.

Според него гласуването в парламента ще се проведе до седмица. Ненчев прогнозира, че не всички парламентарни групи ще гласуват „за”. По думите на Ненчев няма да има мнозинство в парламента при гласуването за закупуването на F-16. „Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган и на парламентарната група на ДПС, но не се съмнявам, че те ще подкрепят този проект”, добави той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 27
redcretin
преди 5 години
Че си неразбрал е очевидно, ама поне партийната сводка да ти бяха актуализирали - не с тия лафове от миналата година, *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Някои от коментарите доста ме учудват, все едно има хора дето си мислят, че с купуването на няколко самолета България ще стане военна сила. Но в днешно време силна армия значи много, много пари, каквито ние нямаме и никога няма да имаме. Купуваме тези самолети заради НАТО, а не за нас. Когато си член на военен пакт и очакваш той да те защитава, трябва да даваш своя принос, макар и да е почти символичен. Затова е нормално да има външна намеса - стига да идва от съюзниците ни, а не от потенциалните врагове. Извън контекста на членството ни в НАТО, самолетите действително биха били неоправдан разход. В пряк военен сблъсък нямаме шанс. В този случай най-добрата военна стратегия би била да се раздаде оръжие на населението и да се обучи за водене на партизанска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
За неразбралите:1. Ф-16 тази наша версия още я няма на въоръжение.2. Ама и завода, де ще се строи го няма.3. Ф-16 е разработка 70-те години и колкото и да го модернизираш......4. Няма да ни трансферират технологиикакто направиха с Финландия - завод за мобилни телефони (и Нокия стана Нокия), а наша лаборатория ще помага на янките за дронове (да дразним Иран, що и евреи има в кюпа).5. За тая цена Катар взима 10 фърчила горница.6. При положение, че заемите на баце Боце свършиа, непа паре, ай пак заеми. Ше ги плащат чаааветата, що българчета не искат да се раждат.7. 1300 години България + още нещо и последния да изгаси лампата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 5
deant
преди 5 години
никой нищо не разбра. Българите пак ще останат измамени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
Пълна мъгла са тия договори и за Грипена, и за Ф16. Човек не може да се ориентира, кой крив, кой прав. Не беше коректно служебния кабинет да стартира процедура. От друга страна след като заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан кацна за 2 часа на летище София, Грипените отлетяха, като истински изтребители, в кръглата папка... Оставам с впечатление, че решението какви летящи щайги да закупим не е плод на суверена, а е наложено от вън. А нашите политически статисти играят поредния театър, всеки според подадените му реплики в пиеската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
0pk
преди 5 години
Пък най-добре без самолети - да си раздадат парите като коледни добавки, за да не взимат рушвети и комисионни. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 4
evtimvz
преди 5 години
Да, F16 в този му вариант не превишава значително Gripen-а. И аз съм за F16, но защо решението ще се предоговаря и ще се гласуват нови параметри на договора. За какво другите участници са играли за офертата, вложили разходи и усилия, като условията ще се променят и гласуват нови в НС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още