IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липcaта нa инфpacтpyĸтypa, бюpoĸpaцията и кopyпцията cпиpaт инвecтициитe у нас

Недостигът на кадри и на по-предвидима и сигурна бизнес среда са пречка за развитието на бизнеса, сочи проучване на австрийската търговска камара

17:13 | 10.01.19 г. 3
<p>
	Улрике Щрака, ръководител на Австрийско търговско представителство. <em>Снимка: Австрийско търговско представителство</em></p>

Улрике Щрака, ръководител на Австрийско търговско представителство. Снимка: Австрийско търговско представителство

Качество на персонала

„15 години сме тук и още 15 години ще правим бизнес, стига да има с кого“, коментира липсата на квалифицирани работници за развитие на бизнеса Стойков.

Oт изcлeдвaнeтo cтaвa яcнo ĸoлĸo тeжъĸ e пpoблeмът c ĸaдpитe в България. Πoвeчe oт пoлoвинaтa ĸoмпaнии ĸaзвaт, чe нe мoгaт дa нaмepят ĸвaлифициpaни ĸaдpи, но 53 oт 96 ĸoмпaнии зaявявaт, чe cтpaдaт oт липca нa ĸaĸватo и дa e paбoтнa pъĸa.

Улрике Щрака напомни за срещите във Виена, организирани от търговската камара на Австрия между австрийски фирми, позиционирани в страната ни, с български студенти, на които в директни разговори работодателите представят условията за работа в тях.

Улрике Щрака отчете, че програмата за въвеждане на дуално обучение на Advantage Austria също се радва на значителен успех – 57,1% от австрийските компании проявяват готовност да приемат ученици от професионалните гимназии за обучение по дуалната система, а 5,7% от фирмите вече участват в програмата.

„Негативизмът и невъзможността да изградиш бизнес култура и експертиза за един екип е най-големият проблем", категоричен е Александрос Вореопулос, управител на българскатафирма на Voestalpine. Според него пречка е лоялността на служителите към фирмата и "нито земята, нито хубавата сграда могат да я компенсират".

Той препоръча бизнес културата да се развие в добра посока, като се инвестира в хората чрез обучение в чужбина.

„Но има липса на лидери – хора с лидерски качества, които да решават проблеми“, смята Вореопулос.

По думите му българските работници във Voestalpine са над средното ниво на ефективност в Европа и продуктът на фирмата – жп стрелки и компоненти, се отличава с качество. Създадена през 1997 г. като смесено дружество, FAE София е 51% собственост на австрийската фирма FAE Elektrotechnik GmbH, а 49% - на Националната компания “Железопътна инфраструктура”. Повече от 50% от произведените от фирмата железопътни възли и резервни части се изнасят в повече от десет страни в Европа, Индия, Иран и Либия. Voestalpine е основният доставчик на съединителни компоненти за БДЖ.

Търговски обмен

При външнотърговските отношения между двете страни се наблюдава ежегоден ръст при австрийския износ на стоки към България и на българския износ на услуги към Австрия.  Очаква се статистиката за 2018 г. да покаже излишък по търговската сметка в полза на България.

Австрия е един от най-важните търговски партньори на България и заема 15-то място в търговския стокообмен на страната, който е за около 4 млрд евро, по данни на БНБ. От нашата страна се изнасят машини, облекло и спортни уреди, а внасяме машини и фармацевтични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 5 години
майната му... отказвам се. Не ги оправихте тези коментари ейй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 5 години
"Липcaта нa инфpacтpy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 5 години
"Липcaта нa инфpacтpy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още