IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?

Проблем е, че големите държавни предприятия носят значителен фискален риск, тъй като в случай на лошо управление или фалит държавата ще трябва да ги спасява

14:31 | 23.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Същото заключение присъства и във финансовия отчет на Топлофикация София. Одиторите отбелязват, че към декември 2017 г. натрупаната загуба на дружеството е 354 109 хил.  лв., съдебните вземания от продажба на топлинна енергия са 263 млн. лв., а от продажба на електрическа енергия - 33,6 млн. лв. Дружеството има задължения към БЕХ и „Булгаргаз” в размер от над 612 млн. лв., както и данъчни задължения за близо 3 млн. лв. и текущи задължения към персонала за близо 4 млн. лв. Тези факти илюстрират тежкото финансово състояние на дружеството.

Някои други наблюдения, които можем да направим от представените данни, са следните:

1. Струпване на риск: четири от рисковите предприятия оперират в енергийния сектор, други две – във финансовия. Две от предприятията към 2017 г. са собственост на Столична община. Това струпване може да доведе до мултиплициране на рисковете. НЕК, АЕЦ и ТЕЦ Марица Изток 2 са под шапката на БЕХ, което поставя и целия холдинг в състояние на риск.

2. Монополни структури: наличието на монополи под шапката на държавата (например на енергийния пазар) не е изключение за България, тъй като естествените монополи имат по-специфични изисквания за управление. Доброто управление и разумното регулиране на тези предприятия обаче е от съществено значение. 

3. Непривични дейности: финансовите дейности и услуги, както и предоставянето на пощенски услуги не са привични дейности за държавата, още повече, че дружествата са част от конкурентни пазари. Държавната собственост върху тези предприятия буди редица въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Съгласен съм че са твърде много държавните дружества, не знам защо не споменавате БДЖ в статията, то източва повече от всичко друго на куп бюджета. Но не съм съгласен с мнението изразено в статията че Български Пощи е ненормално да бъде държавно дружество. Напротив, то е сигурно единственото нормално такова от всичките. Държавата трябва да има собствен начин да комуникира с народа си или с други държави, нашата не упражнява почти това си право но е друга тема. А и ако се замислите Кралските пощи и USPS са също държавни, трябва да има причина нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още