IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Соф кънект“: Искаме да създадем авиационен клъстер в София

Консорциумът очаква изборът му за концесионер на столичното летище да бъде потвърден от КЗК

08:20 | 03.10.19 г. 8
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Не забравяме и нискотарифните авиопревозвачи, тъй като знаем, че те са двигателят на растежа на летище София през последните години. Искаме да надградим постигнатото до момента и работим в тясно сътрудничество с тях, за да помислим какви нови маршрути можем да въведем и как да привлечем нови пътници на летището. Това беше много важен елемент в нашето предложение в конкурса за концесия на софийската аерогара“, казва Верман.

„Опитваме да постигнем баланс между капиталовите разходи, летищните такси, броя на пътниците и процента от приходите, който можем да предоставим на държавата. Затова например не искахме да залагаме огромни инвестиции, защото това щеше да доведе до по-високи летищни такси, а съответно и до повишаване на цените на самолетните билети за хората. Добрият баланс между тези четири елемента е от основно значение за постигането на добър растеж и добро развитие на летището, а това е важно за нас“, посочва той.

Фондът планира да реализира стратегията си на четири фази. „Това осигурява подходящ график на инвестициите и съответно ограничено увеличаване на летищните такси, за да се стимулира последващ ръст на трафика“, отбелязват от Meridiam. Летище Летище

Изглед от бъдещия Терминал 3 на летище София. Снимка: Meridiam

Ключовите инвестиции през първата фаза ще включват ново конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2, в това число и ръкавите за качване в самолета, и нов паркинг за автомобили. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри. Съоръженията за обслужване на пътниците на Терминал 2 ще бъдат модернизирани, а търговската зона ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене. През първите две години от концесионния период Meridiam планира също да преустрои Терминал 1 в съответствие с увеличаващия се пътникопоток.

Първата фаза включва и серия от технически инвестиции като инвестиции във водоснабдителното съоръжение, пречиствателна станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на река Искър. Планирани са още преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с ново учебно съоръжение и „задкулисно“ оборудване и инфраструктура, които пътниците няма да виждат, но ще оказват влияние върху усещането им за удобство. Летище Летище

Изглед от бъдещия Терминал 3 на летище София. Снимка: Meridiam

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3, а Терминал 1 ще престане да съществува. По-нататък плановете на Meridiam предвиждат разширяването на Терминал 3 с нови инсталации в зависимост от търсенето, нови паркинги и терминал за карго полети на мястото на Терминал 1.

Силна конкуренция в региона

Междувременно други големи аерогари в региона вече работят по разширяването си. В средата на септември стана ясно, че операторът на международното летище в Букурещ се готви да обяви търг за 700 млн. евро за проект и изграждане на нов терминал, като очакванията са това да се случи до един месец.

Френската компания Vinci, която в началото на 2018 г. беше избрана от Сърбия за концесионер на международното летище „Никола Тесла“ в Белград, съобщи, че иска да го превърне в свой хъб в Югоизточна Европа.

В началото на април тази година новото гигантско летище в Истанбул пое изцяло въздушния трафик от старото летище „Ататюрк“. В момента капацитетът му е 90 млн. пътници на година, но след завършването на всички фази от изграждането му се очаква да може да приема до 200 млн. пътници годишно. То ще разполага четири терминала и шест писти, ще обслужва около 250 авиокомпании и ще осигурява полети до 350 дестинации в света.

„Обичаме конкуренцията, нямаме проблеми с нея, просто трябва да бъдем по-добри от останалите и именно затова си партнираме с летище Мюнхен“, казва Щефан Верман. Той отбелязва, че през последните години има ръст на пътуващите по работа, които влизат в София и региона. От друга страна, броят на заминаващите пътници от столичното летище също се увеличава. „Нашата маркетингова стратегия трябва да се основава именно на ръста на пристигащите и заминаващите пътници от София, това е един от аспектите, който можем да използваме за привличане на нови авиокомпании. Вторият е перфектното географско положение на България между Европа и Азия. Целта ни е да развиваме летището, за да стане по-привлекателно за всички, включително за авиокомпаниите“, казва Верман. Летище3 Летище3

Изглед от бъдещия Терминал 3 на летище София. Снимка: Meridiam

Според Гив Сардари София и България като цяло винаги са били на по-предни позиции от останалите в страни в региона по отношение на развитието на гражданската авиация и това предимство трябва да бъде развито. „Искаме да създадем авиационен клъстер в София. Европейски авиокомпании като Lufthansa вече развиват авиационната си експертиза в българската столица. Искаме да си партнираме в тази област и с други авиокомпании. Мисля, че това ще помогне за запазването на конкурентното предимство на София пред останалите страни и градове в региона“, казва Сардари.

Друг елемент от стратегията на Meridiam, който се очаква да помогне за повишаването на конкурентоспособността на летище София, е политиката към летищните такси. „В началото те няма да бъдат увеличавани, а след това ще бъдем много внимателни и предпазливи в повишаването им, което ще се наложи с оглед на големите инвестиции. Това обаче ще се случи на доста късен етап и увеличението ще е умерено. По-ниските летищни такси водят и до по-ниски цени на билетите и ние трябва да вземем това предвид с оглед на привличането на туристи и стимулирането на икономическото развитие на София и България“, казва Верман.

Той не е разтревожен от обжалването на избора на „Соф кънект“ за концесионер на летище София. „Тече процес, който е съвсем нормален за този вид концесии, но сме убедени, че предложихме най-добрата оферта и изборът ни ще бъде потвърден“, смята Верман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
vezna
преди 4 години
Много хвалебствена статия, чист ПР. Явно Дерипаска добре плаща да му се лъска имиджа на затъналата в помия фирма Щрабаг. Я, отворете някоя европейска медия и прочетете какви злоупотреби са правили и как са изгонени от много държави и имат забрана да работят там, а тук им даваме най-важното летище!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
И още нещо: един самолет започва от двигателя. В България никой и никога не е измислил и създал работещ ДВГ, с едно изключение - пак в Ловеч, но вече ДВГ за мотоциклет - 250 и 50 куб. см. Чертежите на първия, злите езици казват, че били пак нещо по линия на съвецката окупация... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Винаги съм казвал, че си човек от некъв измислен свят - умиргъш да приемаш желаното за действително. Не съм сигурен некога бил ли си навънка, некъде, дето нещата се случват физически и се правят от живи хора... Това не те прави лош, затова и имам друго отношение към тебе, за разлика от откровени бо клуци като писалия преди тебе #4. Ако беше живял по мое време, щеше да верваш в идеали и да си партиен активист - имаше и такива, които верваха на тезисите на едикойси и с искрен плам ги проповядваха... ;) Аз още тогава бех недоверчив... ;)Повод изобщо да седна да ти обръщам внимание е грозната шитня с Ловеч и руснаците - всъщност, работилницата - забележи - не фабриката, е пренесена от Лазаров от Божурище в Ловеч през 1947 г. по некви българо-югославски псевдопроекти около ДАР-6 ли, 7 ли... се това - предполагам, заради симпатиите между Г. Димитров и Тито, на които идва и закономерния край с *** на единия. Демек - ловчанлии виждат самолет доста след като руснаците вече са се изнесли от България... И хуу, че не са си нарезали каруците, че язък за барута покрай самолетите...Иначе - да. В първата половина на 20 век всеки, който е имал свободен хамбар, некой излишен леф и ентусиазъм, е чоплел нещо, хората в тях са конструирали коли, трактори, комбайни, велосипеди, мотоциклети... в т. ч. и самолети. Това - в цял свят. Но думата фабрика или недай Боже завод - това иска доста повече филър в значението. От всички 1000 ужсамолета, които си споменал, не повече от 200 изобщо са летели и от тях не повече от 70 са ставали за нещо на практика. Имат принос единствено в разпалването на младежката краста по летенето - създавали са кадри за истинските самолети. Не, че това е малко, но не е и нещо кой-знае какво...Първите истински самолети, които българската авиация използва, са 24 германски Хейнкел през 1936 г, като впоследствие цялата ни авиация, а в годините до руснаците тя е само военна, се снабдява само от внос - Германия и Полша. Демек - строили сте самолети с хиляди, ама не е ясно къде и какво са работили.А да сравняваш та шаците на Лазаров и Кирил Петков с руските обстреляни Як-ове и Ла-вочкини, които руснаците ни дават още през 1946 г., да не говорим за Ил-2, Ил-10, Ту-2, си е напрао смешно. Цехчето у Ловеч го закриват през 1954 г, щото през 1955 България получава първите си съветски реактивни изтребители МиГ-15, а 10 години след това България има най-могъщите ВВС на Балканите и така изкара до 1989 г. Имаше и доста сериозна гражданска авиация, с която летеше до сичките земни кълбета, имаше карго, имаше селскостопанска... стотици самолети и хеликоптери. После дойдохте вие и опрайхте и авиацията, и индустрията, и селското стопанство, и здравеопазването, и образованието... чекаме секи момент и енергетиката да опрайте... ;)До ВСВ е имало пет държави с истинско самолетостроене - Германия, САЩ, Великобритания Франция и Япония. След ВСВ остават САЩ, СССР, Франция и Великобритания със затихваща активност. А ти си чети пак в уикито на воля... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
чакай да ти цъкна едно плюсче , че нали си момченце ... в България има самолетостроене условно от 1925 до 1954 когато е закрито , въпреки , че има търсене на на ЛАЗ-7 иЛАЗ-7М ... факт ... ликвидират го ! заводите ги преустройват да правят велосипеди и мотоциклети :)))за този период са създадени около 40 прототипа и са произведени около 1000 самолета . малее ли ти това ? искали са и факултета по авиационна техника да закрият , ама са се опънали няколко човека и е останал :))) ... гугълни имената на фабриките дето съм написал , в wiki-то има кратка история за всяка от тях , има прототипите и бройката самолети . нали не мислиш , че индустрията в БГ идва с русияните :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Кой усмърдя сайта на черен хайвер? Mavi Gъz ти ли се уригна? Яжте го тоя черен хайвер вечер ве, преди лягане. Виж сега как вони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Приятел, ти нема-нема, па току кажеш на магарето чуш!... :lol:Па и сума ти плюсове са инкасирал. Мани, ами щех и аз да ти сложим - за майтапа, щот така ми прозвуча еръпцията ти, ама после се сетих, че ти си винаги сериозен, а и тука има достатъчно такива като тебе, дето ше еякулират само от заметката към руснаците... :lol:Викаш, три самолетостроителни фабрики, а? И бълват самолети, самолети... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
в България е имало 3 (три) самолетостроителни фабрики :държавна аеропланна строителница (ДАР) - в Божурищедържавна самолетна фабрика (ДСФ) - в Ловечкапрони български - в Казанлъкв Ловеч имат поговорка : до '44 летяхме на самолети , после дойдоха руснаците и минахме на каруци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Ivan N.
преди 4 години
Естествено, че хората ще си наемат външна фирма за строителните дейности :) ако наемат българска, ще им излезе по-скъпо в крайна сметка. Сигурен съм, че, ако австрийска фирма започне да ни строи пътищата, те ще се окажат доста по-здрави и евтини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още