IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 октомври

09:00 | 05.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тръмп одобри безвизово влизане в САЩ за гражданите на Полша

в. Сега

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално одобри включването на Полша в програмата, която позволява на чуждестранни граждани да пребивават на американска територия без виза в продължение на 90 дни, предаде ТАСС, цитирана от БНР. "Скоро ще подпиша и вече подписах няколко предварителни документа. Ще предоставим на Полша пълно отменяне на визите", каза днес Тръмп пред журналисти на Южната морава на Белия дом, преди да отлети за щата Мериленд. Впоследствие Белият дом поясни, че Държавният департамент е номинирал днес Полша за включване в програмата за безвизов достъп. Според съобщението на Белия дом сега предстои министерството за вътрешна сигурност да предприеме необходимите стъпки за извършването на оценката и ако Полша бъде включена в списъка на страните от програмата, на нейните граждани ще бъде разрешено безвизово влизане в САЩ с цел туризъм или бизнес, добавя Националното радио.
 
Половината работещи се осигуряват на минимална заплата

в. Сега

Почти половината от работещите са осигурявани на минимална заплата. Това са 1 494 883 българи (около 47 на сто), става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос, зададен от депутата от БСП Димитър Данчев. Най-високи възнаграждения - над 9000 лева, са получавали 192 985 души, като всеки десети е на възраст под 35 г. В питането на народния представител се искат данни за платените данъци от няколко подоходни групи - от 6720 лева годишно (което отговаря на минималната работна заплата от 560 лева месечно), до над 108 000 лева - над 9000 лева на месец. Аргументът за питането е подготовката на новия бюджет за 2020 г. - процедура, която вече е в ход.В отговора на министър Владислав Горанов пише, че данък върху доходите на физическите лица през тази година (за доходи, получени през 2018 г.) са платили общо 3 135 844 лица. Сумата, която те са внесли в държавната хазна, е малко над 3.149 милиарда лева.

Статистическият ефект от Брекзит

в. Труд

Въпреки намерението на британския министър-председател Борис Джонсън страната му да напусне Европейския съюз на 31 октомври, дори и без сделка, решението на Върховния съд на Великобритания от 24 септември значително намалява шансовете за подобно развитие. Съдът постановява, че суспендирането на парламента в продължение на месец преди датата на излизане на Великобритания от съюза е незаконно, което означава, че парламентът ще възобнови работата си и е много вероятно да блокира възможността за Брекзит без сделка. Това от своя страна може да доведе до поредна отсрочка, в рамките на която да се договори приемливо и за двете страни решение. И докато въпросът за реалните последици за ЕС от Брекзит е обект на отделен, по-обстоен анализ, европейската статистика вече предоставя редица индикатори при агрегация на ЕС 27 - вече са достъпни средни и съвкупни стойности за икономиката на оставащите страни в съюза. Промените, които настъпват след отчитане на ефекта от напускането на Албиона, променят и съотношенията, които често използваме при сравнения на България със средноевропейското равнище. 

Направиха над 900 проверки за качеството на горивата

в. Труд

Над 900 проверки за качеството на горивата на бензиностанции са направени от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор от началото на годината. Това стана стана ясно при поредната проверка на бензиностанция в Самоков, на която присъства репортер на Труд. При проверките са взети над 1000 проби от горива. А отклонение от изискванията за качество е имало само в 42 проби, или в 3,5 на сто от случаите. Тези горива се изтеглят от продажба, а са наложени и глоби за 1,1 млн. лв. Такива проверки обаче се правят само на легалните бензиностанции. При нелегалните горива няма никакъв контрол и никой не знае какво точно сипва в резервоара. Българският институт по метрология пък проверява дали това, което отчитат колонките на бензиностанциите съответства на реално зареденото гориво.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още