IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Необходимо е мобилизиране на всички резерви на пазара на труда

Голямото предизвикателство остава активирането на хората в трудоспособна възраст, заяви социалният министър

10:27 | 11.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Необходимо е мобилизиране на всички резерви на пазара на труда, тъй като общата тенденция, която е демографски обособена, е на намаляване на работната сила. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира това пред журналисти след форум за средносрочни и дългосрочни прогнози за пазара на труда.

При откриването на форума той посочи, че след 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година, спадът в заетостта ще бъде около 6 на сто и броят на заетите ще намалее с около 190 хиляди към този период. 

Министърът на труда припомни, че безработните вече намаляха - около 180 хиляди са регистрираните, а безработицата е рекордно ниска- под 5 на сто.

Голямото предизвикателство остава активирането на хората в трудоспособна възраст, които не са заети, каза още Петков, цитиран от БТА. За целта ще се мислят мерки за регистрирането им, консултиране, предлагане на работа. Голяма част от тях не участват в пазара на труда, защото се грижат за свои близки, уточни министърът. Вече се прилагат мерки за стимулиране на връщането им на пазара на труда като действащата - ако се върнеш на работа след шестия месец от раждането, да получаваш със заплатата и половината от полагащото се обезщетение от ДОО. През ОПРЧР също има операции като "Родители в заетост", които помагат на родителите да се връщат по-бързо на пазара на труда. 

Ще се мобилизира и групата на хората с увреждания. Около 650 хиляди са хората с ТЕЛК, като голяма част от тях работят. С въвеждането на квотите за хора с увреждания за работодателите, вече се ангажират и допълнително други в заетост. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още