IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 октомври

08:01 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Пуснаха след ремонт VI блок на “Козлодуй”

В 9,51 ч в четвъртък VI блок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в електроенергийната система. Това стана след плановия годишен ремонт, който продължи месец и два дни. Блокът бе спрян на 22 септември.

При ремонта реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво, извършени са предвидените ремонти и профилактика, както и мерки за обезпечаване на дългосрочната му експлоатация, съобщават от централата.

В. Сега

България продължава да се срива в класацията Doing Business

За четвърта поредна година България се срива в популярното изследване на Световната банка за условията за правене на бизнес в различните страни по света. Новият доклад Doing Business 2020, представен в сряда, нарежда страната ни на 61-во място между Мексико и Саудитска Арабия в световната класация и между Косово и Украйна в регионалното подреждане.

Предната година България бе на 59-а позиция, а още по-предната - на 50-а.

Приходите в аутсорсинг сектора у нас нарастват с 20%

Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Приходите в индустрията са нараснали с близо 20%, което е повече от прогнозираното през миналата година. Това показват данни от годишния доклад на Българската аутсорсинг асоциация, изготвен от See News. Той обхваща 583 компании от цялата страна, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ през 2018 година.

През последните години индустрията на изнесените услуги продължава да се разраства. Най-бързо тези процеси протичат в големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

Средните заплати в сектора са в пъти в по-високи от тези за страната. Индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в икономиката през 2018 г. Около 2% от пазара на труда в България е формиран от аутсорсинг компаниите. В него са заети повече от 73 хил. души към края на 2018 г., а прогнозите са до 2-3 години броят им да превиши 80 хил. души.

АПИ не видя проблем в критиките на ЕК по проекта за "Струма"

Строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е на път да докара сериозни разходи за бюджета. Проектът, който минава през защитени зони, е в нарушение на европейски директиви. Има неточности по отношение на трасетата, графика и сумата. Това е записано в отговор на Европейската комисия (ЕК) по изпратената преди два месеца апликационна форма за еврофинансиране, написа "Капитал" в сряда, като се позова на свои източници. Заради тези и още неточности, както и бавенето на държавата, можем да останем без еврофинансиране по този проект.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче не видяха проблем. "Апликационната форма за строителството на лот 3.2 от АМ „Струма“ е подадена за одобрение от Европейската комисия на 9 август 2019 г.  На 15 октомври т. г. е получено писмо, с което се изискват допълнителни разяснения", гласи отговорът на пътната агенция на уточняващи въпроси на в. "Сега".

В. Монитор

87 млн. евро инвестирани в кръгова икономика у нас

87 млн. евро частни инвестиции са подпомогнали икономическите сектори, които имат значение за кръговата икономика у нас. Това показват данни на ЕК, цитирани от заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Данните са за 2016 г. Те показват, че за онзи период инвестициите са били 0.18% от тогавашното БВП. Нивото е над средните 0.12% за ЕС. През същата година са открити над 60 000 нови работни места или това е ръст от 3% за страната. Секторите на кръговата икономика са генерирали около 539 млн. евро.

Според Борисов темата е от изключително значение. “По време на председателството ни ние я изведохме като приоритет”, напомни зам.-министърът. По думите му политиките на страната в полза на кръговата икономика ще продължат и догодина. Към момента по ос “Технологично развитие и иновации” има 3 процедури за 217 млн. лв., насочени към внедряването на продукти и процеси. Към “Енергийна и ресурсна ефективност” проектите отново са 3 за 298 млн. лв.

С ваучери ще обучават на компютърна грамотност

Заради липсата на квалифицирани работници държавата ще продължи да дава пари за обучение в дигитална компетентност и през новия програмен период след 2021 г. На кандидатите да повишат компютърната си грамотност отново ще се раздават ваучери, но вече с по-засилен контрол на изразходените средства и проверка на знанията на преминалите обучение.

Мерките на държавата за справяне с проблема с недостига на кадри в сектори като изнесените услуги обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на представянето на годишния доклад за развитието на аутсорсинга у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още