IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 октомври

08:05 | 29.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

БДЖ купуват 40 вагона с интернет и климатик

40 нови вагона за близо 77 млн. лв. купува “БДЖ Пътнически превози”, стана ясно от обявена поръчка. До дни се очаква компанията да пусне такава за 10 нови локомотива, които да развиват скорост от 160 км в час.

БДЖ ще вземат и още 30 вагона от немската “Дойче бан”, които до средата на годината са били в експлоатация, както и 6 локомотива под наем заедно с машинистите, съобщиха за “24 часа” от компанията. От вече обявената поръчка за 40 вагона 14 са второкласни, 8 са за лица с увреждания, 10 са първокласни. Ще се купуват и 8 бистра.

Би Ти Ви научи, че е продадена, в деня на изборите

Чешкият бизнесмен Петр Келнер купува българската медия и компанията майка СМЕ за 2,1 милиарда долара Една от най-големите медийни сделки в света напоследък – така международни наблюдатели описват продажбата на Би Ти Ви и собственика ѝ – американската компания “Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ).

Средствата по закона за хората с увреждания се увеличават с 4,3 процента през 2020 г.

Месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента през 2020 г. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика.

В. Сега

Държавата се кани да тегли нов дълг за 2.2 милиарда лева

Държавата се кани през следващата година да поеме двойно по-голям нов дълг от тазгодишния от 1 милиард лева. В публикувания наскоро за обществено обсъждане проектозакон за държавния бюджет за 2020 г. се предвижда таван от 2.2 милиарда лева за емитиране на нов държавен дълг, включително и на външни пазари. В закона за бюджета за тази година бе разписан таван за държавния дълг от 1 милиард лева, но само на вътрешния пазар. Този лимит бе достигнат в края на септември, като парите бяха предназначени за плащане на новите американски изтребители.

Решението за поемане на нов дълг е изненадващо, тъй като за 2020 г. бюджетът най-после е разчетен без дефицит. Такива са обявените намерения на финансовото министерство и за бюджетите за следващите две години. Не се и очакват огромни еднократни разходи от рода на тези за изтребителите.

Не един, а пет тунела ще минават под Шипка

В разгара на вота за местна власт покрай изборните резултати се прокраднаха две важни инфраструктурни новини. Дълго отлаганото изграждане на тунел под връх Шипка поема към първа копка. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви, че търси строител. Леко раздвижване има и около магистрала "Черно море" - на ход е процедура за избор на проектант.

Новината, че стартира процедура за тунела под Шипка, е изненадваща, защото само преди месец от АПИ обясняваха, че за проекта няма пари и той вероятно ще разчита на финансиране от ЕС, но по бюджета за следващия програмен период - 2021- 2028 г. Явно правителството е решило да печели време, като избере изпълнител с обществена поръчка "под условие". В тръжната документация е посочено, че договорът с избрания строител ще влезе в сила, когато бъдат налични парите.

В. Монитор

Пуснаха търга за проектирането на околовръстното на Пловдив

Изработването на технически проект и подробен устройствен план за околовръстния път на Пловдив ще струва 3,75 млн. лева. Дължината на обходното трасе ще бъде 18,7 км, става ясно от документите на тръжната процедура.

Околовръстният път на Пловдив е от съществено значение за района и е важен за развитието на индустриалната зона и връзката й с града. Проектът предвижда промяна в габарита на пътя, изграждане на локални платна за осигуряване на достъп до търговски, крайпътни и други обекти, разположени в близост до съществуващия път.

Провериха 538 птицеферми за биосигурност

Над 85% от родните птицеферми отговарят на изискванията за биосигурност и контрол на салмонелоза и инфлуенца (птичи грип), стана ясно след проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От санитарното ведомство са проверени цели 538 птицевъдни обекта, като повечето от тях работят според правилата. В останалите обаче БАБХ е издала 4 акта и 50 предписания, съобщиха от БНТ. Според данните, основните пропуски са свързани с постоянството при прилагане на мерки за биосигурност. Освен това, има нарушения при рутинния лабораторен контрол на заболяванията. Фермите, в които са с установени нарушения предстои да бъдат проверени отново, припомнят от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още