IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Трифонов: С програма за регионално развитие ще се случи децентрализацията

Няма достатъчно механизми, за да участва гражданското общество в управлението, посочи експертът от Института за местно и регионално развитие

11:35 | 04.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България не се реализира децентрализация на задачите и отговорностите към общините. Те са зависими от централното ръководство. Всяка инициатива, която би поела една община, трябва да бъде съгласувана на върха. Това каза Александър Трифонов, Институт за местно и регионално развитие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаше добра идея преди няколко години, когато трябваше да се разработват т.нар. общински и областни планове за устойчиво развитие, финансирани от Европейския съюз (ЕС). Там беше заложено да се използва механизмът на публично-частно партньорство. Целта беше да се привлича местният капитал с помощта на държавата. Но впоследствие отмениха закона и идеята не беше реализирана", обясни експертът.

По думите на Трифонов в момента няма трибуна на гражданското общество.

"Няма достатъчно механизми, за да се даде възможност на гражданското общество да участва в управлението", категоричен е Александър Трифонов.

Според него трябва да се вземе пример от опита на Полша и да се създаде програма за регионално развитие.

„Необходимо е да бъдат разпределени пари по региони, а не да бъдат пак централизирани. Всеки регион е специфичен. Някои имат нужда от повече промишленост, а други от екология. Тогава областният управител трябва да има повече власт и да създава възможности за допълнителни инвестиции", даде съвет за правилна организация представителят на Института за местно и регионално развитие.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още