IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 ноември

08:00 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Новото жилище на българина стигна средно 97 квадрата

Средната полезна площ на построените и въведени в експлоатация жилища в България през третото тримесечие на годината е достигнала 97,3 квадратни метра, сочат данни на НСИ, публикувани в четвъртък. Освен че е своеобразен рекорд, тази площ нараства рязко в сравнение със същия период на миналата година, когато е била средно 84,2 квадрата. Под полезна площ на жилище статистиката разбира площта на стаите за живеене плюс всички спомагателни помещения, включително балконите, но без идеалните части от сградата.

Данните са средни за страната, но в някои области големината на новопостроените жилища е доста по-голяма от средната. Рекордьори са Силистра и Габрово, където средната полезна площ на новите жилища е съответно 191,4 и 190,8 квадратни метра. В другия край на това подреждане е Видин, където новопостроеното жилище е голямо средно по 46 квадратни метра

Токът от борсата влиза в сметките на хората от юли 2020 г.

От средата на следващата година процент от сметките за ток на битовите потребители и малкия бизнес ще са по цени на свободния пазар. Това е стъпка към пълната либерализация на пазара, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса за механизмите за капацитет и въглищните региони в преход към нисковъглеродна енергетика.

“Пълната либерализация ще продължи между 3 и 5 г. Всички евентуални рискове трябва да бъдат минимализирани. Работим в посока част от регулираната цена да бъде формирана на пазарен принцип”, каза тя. Преди това ще се предвидят мерките за защита на уязвимите потребители.

В. Сега

Нова работна група ще обсъжда обхвата и таксите на тол системата

Нова работна група ще обсъжда обхвата и тарифите на планираната от години тол система за тежките камиони. Тя ще заработи едва четири месеца преди да изтече законовият срок, началото на март догодина, за въвеждане на платеното преминаване по част от републиканските пътища. Вместо да бъдат представени тарифите и обхванатите от тола пътища, в четвъртък от регионалното министерство обявиха, че започва ново обсъждане. В създаваната тепърва работна група трябва да има и представители на веригите за продажба на хранителни стоки.

Оръжейните фирми топят печалбите си

Макар да излизат на плюс, повечето държавни оръжейни фирми топят печалбите си. Това става ясно от финансовите им отчети към края на септември, показа справка на в. "Сега". Изключение има само при ВМЗ-Сопот, която е увеличила печалбата си спрямо същия период на 2018 г.

Търговецът "Кинтекс" например е на печалба от 8.7 млн. лв. на фона на 29.4 млн. лв. година по-рано. В анализа към отчета се посочва, че дружеството изпитва трудности, свързани с блокирането на значителен финансов ресурс за обезпечаването и изпълнението на външнотърговските договори, а именно - аванси към производителите и банкови гаранции за покритие в страната и в чужбина. "Кинтекс" работи основно по договори за доставка за Индия, Алжир и Нигерия. По част от тези договори от компанията очакват до края на годината да реализират "нов износ в значителен обем".

Сделки с акции вече ще се облагат с ДДС

Прехвърлянето на акции и дялове на дружества, които дават на притежателя им права на собственост върху недвижим имот, ще се облагат с ДДС. Това предвижда спорна промяна в Закона за ДДС, която вчера бе гласувана на първо четене от депутатите в парламента. По традиция поправката е част от заключителните и преходни разпоредби на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Целта на финансовото министерство е да се спре заобикалянето на закона, при което чрез изповядване на сделки за прехвърляне на акции и дялове на практика се прехвърля собственост върху недвижими имоти, предназначени за жилищни нужди, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Представители на бизнеса обаче реагираха, че така разписан, текстът не се ограничава само до жилищни имоти и дава изключително широки права за субективна преценка и облагане на голяма част от иначе освободените от ДДС сделки с акции и дружествени дялове.

В. Монитор

Еврокомисията очаква забавяне на българската икономика догодина

Европейската комисия прогнозира забавяне на българската икономика до 3% догодина и до 2,9 на сто през 2021 година, се посочва в есенните прогнози на институцията, публикувани днес на сайта й.

Същевременно обаче Еврокомисията очаква ускоряване на темпа на растеж на българската икономика тази година до 3,6 на сто спрямо 3,1 на сто миналата година. Оценката е по-висока спрямо летните прогнози, когато ЕК очакваше българският брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 3,3 на сто.

Горанов към кметовете: Събирайте си данъците от имотите

Въпреки по-високите предвидени разходи за здравеопазване, работодателите, бизнесът и опозицията не подкрепиха сумите. Браншовиците настояха за повече пари в дадени сфери, а от бизнеса поискаха да се въведат световни практики у нас. По отношение на държавното обществено осигуряване, отново имаше разногласия, но и то се прие на първо четене. Обсъждането на проектобюджета, с който се предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лв. от догодина, бе последно в дневния ред на комисията.

Дискусията отвори министърът на финансите Владислав Горанов, който даде отчет за това какви са очакваните ползи. “За периода 2020-2022 г. очакваме макроикономическият ни ръст да достигне около 3.3% на година, а БВП ще се запази на малко по-ниско от очакваното ниво на 3.4%”, започна Горанов. Той цитира и данни на Европейската комисия, които сочат, че ръстът на БВП за 2019 г. ще бъде 3.6%. Според него основни фактори за това са вътрешното потребление, включващо частно потребление и инвестиции. Той прогнозира и забавяне на инфлацията на 2.1% и намаляване на безработицата с по-бавни темпове на 4% от 4.5% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още