IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 ноември

08:00 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Заплатите по-малки, но не и на депутатите

Средната заплата в България през третото тримесечие е намаляла с 0,9% в сравнение с предишното, достигайки 1266 лв. през септември. В същото време на депутатите и на хората на висши управленски постове заплащането се качва средно с 3,1%. Това показват данните на НСИ, публикувани вчера.

За основа при определянето на заплатите на управленците се взема средната заплата само за последния месец от тримесечието и то само за обществения сектор, а през септември тя е нараснала с 3,11% в сравнение с юни, достигайки 1291 лв. Средното заплащане на депутат например е 3 пъти по тази сума, т.е. 3873 лв., без да се смятат класовете, добавките от по 10% за участие в комисия, представителните и т.нат. През последните три месеца тази заплата е била 3756 лв., т.е. нарастването само на основата на заплатата е със 117 лв.

Български превозвачи се жалват от дискриминация в комисията по петиции в ЕП

Комисията по петиции в Европейския парламент разгледа днес две български петиции, свързани с пакета Мобилност. Български превозвачи се оплакват от дискриминационно отношение в Германия, Белгия, Франция и други западноевропейски държави, предава БНТ.

“Мистър Икономика” е Атанас Добрев, Теодора Петкова е “Мисис Икономика”

Главният изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев е “Мистър Икономика”, Теодора Петкова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на “УниКредит Булбанк” е “Мисис Икономика” за 2019 г.

Бизнес оскарите бяха връчени тази вечер на церемония в “София Тех Парк”. Конкурсът се организира от най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Вицепремиерът Марияна Николова връчи наградата на “Мисис Икономика” като отбеляза, че икономиката на България върви нагоре.

В. Сега

Името на новия главен архитект разбуни страсти в Пловдив

Новоизбраният кмет на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) представи екипа си днес. Най-големи дискусии в града предизвика новият главен архитект Димитър Ахрянов. Досега той заемаше поста в община Карлово и директно се прехвърля в областния център.

Според сайта "Под тепето" с Ахрянов са свързани няколко интересни факта. "Подписът на новоназначения главен архитект на Пловдив арх. Димитър Ахрянов седи под проекта за ПУП-а, заради който събориха тютюневия склад на „Одрин 8”. Към онзи момент той е бил част от голямо проектантско бюро, но именно той е човекът, който е подписал чертежите в ключовия документ, отключил в последствия всички драматични събития около паметника на културата", написа медията. Освен това бил назначен без конкурс, като се ползва законов текст, даващ възможност процедурата да не се провежда, ако служителят до момента заема същата длъжност. "Под тепето" обаче описва куриозна ситуация - Ахрянов се явил преди време на конкурс за същата позиция, но не я получил, тъй като не отговорил  на изискванията.

Влаковете на БДЖ ще закъсняват още 6 месеца

Увеличените разходи за ток и инфраструктурни такси са изяли 1.2 млн. лв. от печалбата на "Холдинг БДЖ". Компанията завършва деветте месеца на годината с печалба от 277 хил. лв. на фона на 1.5 млн. лв. за същия период на миналата година. Това показва финансовият отчет на дружеството. Принос за слабото представяне на железниците имат и заплатите, които за деветте месеца на годината са в размер на средно 1199 лв. при 1058 лв. през 2018 г. Това е увеличение със 141 лв., или 13% и се дължи на ръста на минималната работна заплата, която от началото на годината вече е 560 лева., пише още в отчета.

Спада и печалбата на "Пътнически превози", която се влошава с 8.9 млн. лева. За деветте месеца на годината дружеството отчита загуба от 5.4 млн. лв. при скромна печалба от 3.4 млн. лв. година по-рано. "Товарни превози" също е на загуба, но от 618 000 лева.

В .Монитор

БНБ: Критериите за Еврозоната са изпълнени, проблемът е в пазачите

Критериите за влизане в Еврозоната са прекалено прости, проблемът е в тези, които пускат във валутния съюз дали смятат, че изискванията са достатъчни. Така коментира зам.-управителят на БНБ Калин Христов за готовността на България да влезе в т. нар. "клуб на богатите" по време на лекция на тема "30 години пазарна икономика" в УНСС.

По думите му критерии от Маастрихт са изпълнени. Влизането на България в монетарния съюз зависи от отговора на въпроса какво е бъдещето на Еврозоната, смята Христов: "Ако стигнеш до извода, че бъдещото му е светло, тогава трябва да се запиташ дали структурата на икономиката ти като развитие е на нужното ниво".

БГ кооперации подбиват цената на китайските дрехи

Български кооперации успешно подбиват цената на детските дрехи внос от Китай. Това заяви днес председателят на Съюза на ТПК Стилян Баласопулов. По думите му, нашите стоки са и с по-високо качество.

Той допълни, че по-голямата част от работещите в момента у нас трудово-производителни кооперации се занимават с шиене на конфекция, текстил и одеяла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още