IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 ноември

08:10 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Инфлацията - 2,4%, движи се основно от храните

През октомври цените на стоките и услугите в България са поскъпнали с 0,8% спрямо предния месец и годишната инфлация е 2,4%, съобщи статистиката в сряда.

Годишното поскъпване се увеличава незначително в сравнение с предния месец и е все още под стойностите, които бяха измерени през втората половина на м.г. и в началото на тази, когато достигнаха до 3,6%.

Основният двигател на поскъпването през последните 12 месеца са храните. Те са увеличили цените си с 4,7% в сравнение с година по-рано, а храната в заведенията - с 5,1%. Заедно двете имат сравнително голямо тегло при измерването на инфлацията, заемайки към 36% от индекса на цените.

27 000 км инфраструктура са в електронна платформа

Информация за над 27 хил. км от инфраструктурата в България вече се поддържа в ГИС платформата “Единна информационна точка”. МОСВ е пионер в използването на ГИС системите у нас - за управление на “Натура 2000", водните ресурси, природни паркове, биоразнообразие, риск от наводнения.

Това стана ясно по време на конференция, посветена на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Той се чества за 21-а година в България. Организатор на събитието е ЕСРИ България.

В. Сега

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е пица с шунка и пармезан

Бюджет 2020 е пица с шунка и пармезан. Така депутатът от ГЕРБ и шеф на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова описа основния финансов закон на страната за следващата година. Народното събрание прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Проектът беше подкрепен от 126 депутати, „против” бяха 92-ма, нямаше въздържали се.

Стоянова коментира пред бТВ, че ако предишни години бюджетът е бил определян като постна пица или пица с пармезан, то сега тя е и с шунка. За догодина са заложени повече разходи за образование, здравеопазване и отбрана.

Освен това е планирано 10% увеличение на бюджетните заплати и 17% - на  учителските. Минималната работна заплата в страната се вдига от 560 на 610 лв. Дефицит не се предвижда - колкото бъде събрано, толкова ще бъде изхарчено. Държавата ще може да тегли дълг от 2.2 млрд. лв. - два пъти повече отколкото през тази и предишни години. Заложеният икономически растеж е 3.3%.

Кабинетът тайно одобрил поскъпването на самолетните билети

Изненадващо и потайно Владислав Горанов, като министър на финансите, е подписал от името на България общо политическо изявление заедно с финансовите министри на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което се призовава ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети. Това може да доведе до поскъпване на самолетните билети. Ако предложението бъде одобрено, би засегнало сериозно полетите към България. Само софийското летище приема годишно над 6.5 милиона пътници. Голяма част от тях пристигат за туризъм с нискотарифни компании и евентуално поскъпване на билетите би могло да доведе и до намаляване на трафика.7

В. Монитор

Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена

Свръх производството на ябълки срина изкупната им цена в Кюстендилско, оплакаха се местни земеделски производители. Те са принудени да продават продукцията си срещу 10 ст. за кг. на местния Винпром, където ги приемат за преработка на ишлеме срещу ракия.

Тонове плодове се предават всеки ден, като вече пренасищането се усеща и в самото предприятие. „Заринати сме от ябълки, няма къде да им намерим пазар. Ако някой си купи на дребно цената може да стигне и до 60 ст., но на едро се налага буквално да ги подаряваме. Миналата година стотици килограми се скапаха в склада ми. Подарявал съм и на хора, които отглеждат животни, само и само да не гледам как продукцията ми се съсипва“, коментира земеделският производител Георги Георгиев.

Стратегия на МОН праща студенти в предприятията

Дуално обучение в университетите, което да дава възможност на студентите да работят по специалността си, докато все още учат, ще бъде заложено в стратегия за висшето образование. Просветното министерство вече работи по документа, който ще бъде за периода след 2020-а. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев, който все участие в дискусия за предизвикателствата пред висшето образование.

„В проекта на стратегията, която готвим, ще обмислим и дуална форма във висшето образование. Има смисъл да се съчетават обучения в реална работна среда с това във висшето училище, но това предполага търсенето на такава хибридна форма“, каза той. По думите на Вълчев обаче остава въпросът дали ако студентите работят, ще могат да учат ефективно в редовна форма на обучение. Както „Монитор“ вече писа, по въвеждането на дуално обучение вече се работи с Техническия университет в Габрово и още няколко висши училища. Ученето чрез практика ще бъде като допълнение на студентските практики, благодарение на които възпитаниците на вузовете работеха по 240 часа в рамките на 6 месеца по професия, свързана с тяхното направление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още