IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закъсня ли човечеството в борбата с климатичните промени

България трябва да заложи много повече на развитие на възобновяеми енергийни източници и на технологиите, които са свързани със съхранение, посочи екоеспертът Генади Кондарев

11:02 | 03.12.19 г. 34
Автор - снимка
Редактор
Закъсня ли човечеството в борбата с климатичните промени

Европа е в извънредно положение заради климатичните промени. Лидерите на Стария континент се събраха в Мадрид, за да помислят как да намалят вредното човешко влияние върху околната среда. Генади Кондарев от екосдружение ''За Земята'' е на мнение, че тази конференция не е от най-ключовите, но е важна стъпка на надграждане и стремежът е да се добие инерция за конференцията следващата година за въглеродна неутралност на страните към 2050 г.

"Закъсняхме с около 30 години. Няма спор за опасността, която грози човечеството. Учените са категорични, че има глобално затопляне и ние го причиняваме. Има въглероден бюджет - докъде може да си позволим да повишаваме нивата на парникови газове в атмосферара. Въпрос на 10-15 години е да прескочим нивата, които стават критично опасни. Затова е важно да започнем рязко намаляване на емисиите, за да можем да печелим време", обясни Кондарев пред Bulgaria ON AIR.

В Мадрид премиерът Бойко Борисов опита да защити работата на въглищните електроцентрали в България с ясното съзнание, че за сметка на икономиката те мощно вредят на природата ни.

"В рамките на следващите 8-10 години трябва да намерим начин да излезем от въглищната енергетика. Нашите централи са строени през 50-те и края на 70-те години. Това са стари технологии, някои от които не би трябвало да са в енергийната мрежа", смята Генади Кондарев.

По думите му с това упорство да не говорим, че краят на въглищната ера идва, ще се сблъскаме челно с проблема.

"АЕЦ "Белене" не е алтернатива. Такъв проект не може да бъде завършен в средата на 30-те години. България трябва да заложи много повече на развитие на възобновяеми енергийни източници на пазарен принцип; на технологиите, които са свързани със съхранение", посочи експертът на екосдружение ''За Земята''.

Кондарев е убеден, че трябва да се мисли повече за енергийната ефективност, като се започне от домакинството.

"Винаги призовавам: използвайте повече обществен транспорт, споделяйте колата си с повече хора, избягвайте полети на късо разстояние", подчерта той.

Представителят на ''За Земята'' напомни, че общините в България вече обмислят как да намалят вредните емисии от автомобилите, като в София предложението е да бъде увеличен данъкът за старите возила.

"По-скоро въпросът е как ще бъде приложено като контрол всичко това. И сега има доста норми, които обаче не се следят. Стискам палци на общината наистина да успее да приложи това, което са решили да направят", коментира Генади Кондарев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 4 години
нали се сещаш че той няма да отвори нито един линк, а ако случйно го направи няма да разбере цифрите ... иначе евала за усилията да ограмотиш тоя тъъъпак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 4 години
Сибир е бил на Екватора - е тука вече ще ти се смее целият интернет !!! Демек земната ос е минавала през Бразилия, така ли? Или просто не правиш разлика между географски и магнитен полюс?----НЕ, демек пак доказваш че не си учил в средното .... Земната ос е минавала през отверстието ти, нещасстник глууповат ! :)А въпросите ти са на изключително ниско ниво, какво може да демонстира само един нахален глуупак ! Ако зачеркнем 80% от горивата, ще стане същото ако се метнеш от 15 етаж ... ще живеем в един по хубав и чист свят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
импе , стига си рипал и ти като ощипана мома на хоро :)))никой никъде не казва че зачеркваме всичко от днес или утре ... да , ще ги зачеркнем , но след като си стабилизираме мрежата ... и що сочиш мрежата зимъска в тъмно и мрачно време ... що само тези 2-3 месеца от годината даваш за пример ? що не драснеш да видиш пролетните и летните месеци ? или есенните ? а ? я да видим какво се случва тогава ? и спри да даваш само БГ за пример , я да видим как го къдрят в белите държави :))) . то преди 10 години почти никъде нямаше ВЕИ , а сега има държави в ЕС по един месец карат на ВЕИ :))) ... да , вярно само през пролетта и лятото се случва това ... засега ! карай по-леко и спокойно ... те ти да видиш ...испания : https://demanda.ree.es/visiona/peninsula/demanda/totalпортугалия : http://***.centrodeinformacao.ren.pt/EN/InformacaoExploracao/Pages/EstatisticaDiariaDiagrama.aspxгермания : https://***.energy-charts.de/power.htmдания : http://***.emd.dk/el/ингилизите : http://grid.iamkate.com/и прави сметка че в цяла европа е калпаво времето в момента ... !!!само гледай какво става като грейне слънце пролетта и лятото :))) ... тогава искам да философстваш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Кося се, защото такива дивaци ще върнат Европа в каменната ера. Що екоталибаните не емигрират някъде в джунглата и да се покатерят обратно по дърветата и да оставят хората да живеят спокойно, а и да се борят с реалните проблеми, например замърсяването на океанът, водите и почвите? Защото реални проблеми ИМА - но никой не им обръща внимание заради кресливите последователи на една хлапачка с тежки умствени недъзи !!! Прекалено толерантни станахме към всякаква измeт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Неграмотно скудоумно полусъщество, докога ще вониш тука? Сибир е бил на Екватора - е тука вече ще ти се смее целият интернет !!! Демек земната ос е минавала през Бразилия, така ли? Или просто не правиш разлика между географски и магнитен полюс? Тектонически - Северна Азия е единствената тектоническа плоча, която за 250 милиона години не е мръднала от мястото си... 250 - не 40 милиона !!!По твоему да зачеркнем и историческите факти - за покачването на океанското ниво с МЕТРИ при елинизма или това, че Гренландия е била обитавана... впрочем и името и да сменим - ЗЕЛЕНА земя - щото противоречи на измишльотините на екодиваците?Попитах те - какво ще стане - ако зачеркнем 80% от настоящата електроенергия + изкопаемите горива, които движат транспорта - ама ти не отговаряш - пещерняк - няма и да отговориш.Кой си ти да разобличаваш учените, щом сам си неграмотен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 4 години
чак в Сибир са растяли палми---тогава Сибир е бил на Екватора бе ... тъъъпак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 4 години
НЕ, УЧЕНИТЕ НЕ СА КАТЕГОРИЧНИ !!! Огромен брой видни климатолози твърдят---Учените СА категорични !!! Доказателства са хиляди ... а твоите 500 ги разобличихме още миналия път, та спри да цитираш лъжи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Не се коси, Импе.За това им плащат, това повтарят, седейки си на топличко под струята на климатика.Който пък работи с ток от уран и въглища:http://***.eso.bg/?did=32Самият Дончо отрече хамериканците да влияят върху климата, тов. Си си го 'премести в другия крачол'. НО в БГ сме били най-закъснели, смешници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Явно динозавърите са били по-голям вирус от нас, защото тогава Земята е вдигнала баси тумпературата - чак в Сибир са растяли палми.Стига идиoтщини - и в елинистическата епоха, и в Средновековието е имало резки затопляния, когато по планетата са пълзели няма и стотина милиона човека, дето технологически не са се отличавали много от маймуняците.допреди 40 години същите такива "експерти" ни плашеха с ледникова епоха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Какво да се образовам, бе - ***, цитирам тоя кeлeш:"Учените са категорични, че има глобално затопляне и ние го причиняваме."НЕ, УЧЕНИТЕ НЕ СА КАТЕГОРИЧНИ !!! Огромен брой видни климатолози твърдят обратното - че човекът е незначителен фактор в климатичните промени, които са циклични и са се случвали неопределен брой пъти и в човешката история, и преди нея. Наскоро 500 изявени учени се подписаха под това !!! Дори през индустриалната епоха е имало и затопляния, и застудявания. Има и друго - подравянето на икономиката и стопанството все още е криминализирано - и ако това беше държава, прокуратурата щеше да започне разследване срещу тоя: кой му плаща, за да ръси небивалици? Защото ако слушаме него - да затворим и АЕЦ-а, очевидно е против да се строи нов.Ти ми кажи друго - представи си, че в момента разчитаме само на ВЕИ !!! Ей-така - задраскваме 80% от ел-енергията, плюс горивата, на които пряко разчита транспорта... какво ще стане? Преди 3-4 години - в най-суровата зима, се оказа, че ВЕИ-тата дават само 2% от електроенергията, ако добавим и ВЕЦ-овете - да станат към 20%... и ако не бяха ТЕЦ-овете и набичения до дупка АЕЦ Козлодуй, ставаше страшно !!!Само си представи - ток няма дори за бита (камо ли за някакво производство) - няма да има светлина, топлина, няма да има хляб, няма да има транспорт, пълна парализа, мрак, студ - а зимата върлува !!! Ще застане ли тогава тоя отпaдък пред хората, за да им каже, че така трябва, защото "СПАСЯВАМЕ ПЛАНЕТАТА"? А ти ще застанеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още