IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 декември

09:21 | 21.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В.24 часа

Вдигат заплати в БНБ, на висшият мениджмънт с по 1000 лв

Срещу 17 888 лв. на месец ще се разписва догодина управителят на БНБ. Сумата е с около 1000 лв. повече от тазгодишните 16 849 лв. Това е записано в бюджета на централната банка за 2020 г., внесен в парламента и обявен на сайта на институцията.

Тримата подуправители ще получават по 15 332 лв., а не 14 442 лв. на месец за труда си. Възнаграждението на тримата други членове на УС е с 300 лв. повече от тазгодишното и става 5 111 лв. С 5% ще се увеличат заплатите на специалистите в централната банка, а с 6,1% - на тези по информационни технологии, е заложено в бюджета. Така шефовете на дирекции ще получават 5777 лв. специалистите - 2657 лв., а техническия персонал - 1467 лв.

В документа изрично е посочено, че заплатите на висшия мениджмънт на централната банка се определят от средното възнаграждение в сектора, който контролират.

Перник на четвърто място по консумация на вода в България

Перник е на четвърто място по консумация на питейна вода в България средно на човек от населението, показват данни на НСИ за 2018 г. Тогава перничани са изпивали или са ползвали за готвене и миене по 104 литра на човек на ден, което поставя областта след столицата, Благоевград и Бургас.

Данните на НСИ обаче са от официалните отчети на ВиК дружествата за продадената вода, съпоставени с броя на населението. Това означава, че високата консумация в Перник може и да се дължи на огромните загуби, които по данни на самото ВиК дружество са едни от най-високите в страната, достигайки до 82%.

Превозвачи обявяват национален протест на 13 януари срещу тарифата за тол таксите

Пет от големите организации на превозвачите обявиха, че на 13 януари организират национален протест заради тарифата за тол таксите. Под протестната декларация са се подписали Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Камара на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Съюзът на международните превозвачи. На протеста те ще поискат и оставката на регионалния министър Петя Аврамова, съобщават в декларацията.

В. Сега

Росен Желязков: Битката за пакета "Мобилност" не е изгубена

"Мога да кажа, че днес ние сме обнадеждени. На 12-и този месец, по време на триалога, ние вече бяхме наясно накъде отиват нещата, т.е. предложението да се връща камионът на всеки осем седмици. Знаехме какво е разпределението на силите, знаехме какво е квалифицираното мнозинство. Но всъщност Европейската комисия не е предлагала такава мярка и ние трябва да работим с нея (комисията), за да си синхронизираме политиките".

Това заяви пред bTV транспортният министър Росен Желязков в коментар за приемането на пакета ''Мобилност'' от Съвета на Еевросъюза.

БОЕЦ сезира Гешев срещу Цацаров и Цацаров срещу Гешев

Новият главен прокурор Иван Гешев да провери предшественика си Сотир Цацаров за търговия с влияние, а като председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Цацаров да провери Гешев за корупция и злоупотреба с власт. За това настояват от гражданското сдружение БОЕЦ, което е сезирало със сигнали двете институции.

Според тях Цацаров трябва да бъде проверен заради твърденията му, че изборът на ръководни длъжности в съдебната власт стават не във Висшия съдебен съвет, а „в две други сгради“. "БОЕЦ считаме, че това е признание за търговия с влияние и укривателство и изискваме от Гешев да образува досъдебно производство срещу Цацаров, като инициира и отстраняването му от заеманият пост с цел да не упражнява натиск върху свидетели, да не укрие доказателства и да не влияе върху разследването", обясняват от организацията.

В. Монитор

Четири важни язовира полупразни

4 важни язовира за питейно-битово водоснабдяване са полупразни, сочи справка на екоминистерството. Освен станалия печално известен яз. „Студена“ над Перник със запълване под 50% са и „Асеновец, „Ястребино“ и „Дяково“.

Яз. „Дяково“, който осигурява водата за част от абонатите в Кюстендилска област е със завирен обем 12,704 млн. куб. м и е пълен на малко над една трета от максималния. От него вече е забранено използването на вода за други цели.

Банките с нов антицикличен буфер от 2021 г.

Българска народна банка (БНБ) увеличи размера на средствата, които всяка банка ще трябва да заделя за защита срещу циклични рискове, съобщи ведомството днес. От 2021 г. финансовите институции вече ще заделят по 1.5% за своя антицикличен капиталов буфер.

Към края на третото тримесечие на 2019 г. изчисленото БНБ съотношение кредит/БВП възлиза на 94%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-40.1 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още