IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 декември

08:40 | 31.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Още утре Перник получава 30 млн.лв. за справяне с водната криза
В. Сега

Перник ще получи още 30 млн. лв. за решаване на водната криза. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерски съвет с всички, които имат отношение към водната криза в миньорския град. "Подготвиха всички документи. Приехме постановлението сега - 30 милиона утре ще се разпоредят по сметките на Общината. Преди дни - 3 млн. отпуснахме по темата. И още 1 млн. - стават 35 млн. дотук. Планът ми е даден от кмета - нов водопровод и довеждане на вода, ремонт на пречиствателните станции, ремонт на канализацията на града. На 31-ви декември до 16 ч. ще работят машините и на 1-ви ще продължат. Ако всичко се изпълнява по план, при финансирането няма причина да не върви и министърът ще е там. От днес МВР прави проверка на всички ВиК на страната", заяви премиерът Борисов. Борисов си пожела през новата година да се реши кризата в Перник и повече да не "изпадаме в такова положение". "Виновните през годините, който каквото си е надробил, трябва да си го изсърба. Това е работа на прокуратурата. От икономическа полиция седмици работят, много материали са събрали, докладвани са в Специализираната прокуратура.

Хвърковати чети на БНБ и ДАНС ще проверяват банките за пране на пари
В. Сега

Хвърковати чети на БНБ и ДАНС ще проверяват на място банките дали прилагат мерките за превенция на изпирането на пари. Това става ясно от пуснат в Портала за обществени консултации проект за нарочна инструкция. Според авторите на документа, новият нормативен ред е заради разписаното в закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), че контролните органи от специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САДФР) на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) "извършват проверки на място на задължените лица по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари". Пак там пише и, че ДАНС може да прави проверки и съвместно "с органите за надзор", които в случая са подразделения на БНБ.

До 1600 евро компенсация при изчезнал куфар
В. Монитор

Максималната сума, която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече е почти 1600 евро. Сумата, която ще компенсира загубения багаж, се покачва с 400 евро, а промяната важи от 28 декември. Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) въведе нови по-високи граници на отговорността на авиокомпанията съгласно Монреалската конвенция, свързани със загубен, забавен или повреден багаж. Досега тази граница беше около 1200 евро. Това означава, че максималната сума, за която може да претендират пътниците при проблеми с куфара, вече ще бъде 1288 SDR, което е почти 1600 евро. SDR е специфична валута, чиито обменен курс се определя от Международния валутен фонд.

Повече жалби срещу физическите магазини
В. Труд

Офлайн търговците са по-проблемните и повечето оплаквания, които сме получавали, са срещу тях, това обяви Пейо Майорски от Инициативния комитет за защита на потребителите пред “Труд”. “Онлайн търговецът, който иска наистина да развива бизнес, знае, че доверието е в основата на развитието на дейността му. Ако подведе клиентите, негативните отзиви много бързо ще се разпространят в онлайн пространството. Самите платформи за масова търговия или за туристически услуги ползват рейтингова система, чрез която клиентът определя дали е доволен”, обясни Майорски и допълни, че при физическите магазини това липсва. 

"Газпром" и Украйна сключиха пакетна сделка за транзита на газ
В. 24 часа

"Газпром" и украинската страна подписаха комплект от споразумения и договори - тези договоренности представляват пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите между страните, заяви пред журналисти председателят на управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер, предадоха ТАСС и БТА. "След пет дни непрекъснати двустранни преговори във Виена бяха приети окончателни решения и бяха постигнати финални договоренности. Едновременно бе подписан цял комплект от споразумения и договори и тези договоренности действително представляват голяма пакетна сделка, която възстанови баланса на интересите на стараните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още