IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор от Малайзия с интерес към летището край Русе

Частна компания възнамерява да вложи над 60 млн. лева в нови халета, писта и център за обучение на пилоти

12:39 | 11.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Инвеститор от Малайзия има интерес да развива летището край Русе, съобщава БНТ.

Общинският съвет даде предварително съгласие общината да го продаде без търг или конкурс.

Въпреки че летището не работи от 30 години, сега има шанс да се възроди отново, след като интерес към него проявява компания от Малайзия. Тя възнамерява да инвестира над 60 милиона лева. Ще бъдат построени нови халета и писта, както и център за обучение на пилоти. 

От региона се надяват с отварянето на летището да се разкрият нови работни места, както и икономиката в града да се съживи.

Идеята на инвеститора е да изгради логистичен център, където междинно ще кацат и ще презареждат самолети. В началото летището ще бъде център за обучение на пилоти.

„Мечтата ми е да се случи това. Ще отделим и средства за евентуално връщане в наша собственост на имота, ако до определения брой години, мисля 3, не реализират това, което предлагат“, коментира Пенчо Милков, кмет на Община Русе.

Компанията ще кандидатства пред Българската агенция за инвестиции за получаване на сертификат за инвеститор клас "А". Общинският съвет даде срок от 6 месеца на компанията това да се случи, след което продажбата ще се осъществи по цена, която ще определи общината.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още