IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Тъжна история е минималните пенсии да станат 300 лева

Хората трябва да бъдат мотивирани да си плащат осигуровките, твърди бившият социален министър

11:21 | 02.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Тъжна история е минималните пенсии да станат 300 лева. Така бившият социален министър Иван Нейков коментира в ефира на bTV изявленията на управляващите, че минималните пенсии могат за станат 300 лева от следващата година.
Всички експерти в продължение на повече от 3 години казват да не се пипат по този начин пенсиите. Ако искате да помогнем на хората, направете го чрез социално подопомагане, а не през пенсиите”, каза Неков.  

По думите му по този начин се разрушава моделът, защото без значение какви осигуровки плащаш, получаваш някакво увеличение на пенсията. „Идват избори, дават ти 100 лева, утре още 100 лева, и целувай ръка, гласувай. Това е грешка, която ще има стратегически последици, помагайте на хората чрез социалното подпомагане и мотивирайте хората да си плащат осигуровките“, призова бившият социален министър. 

Според него сега е моментът да се подготви законодателството за случаи като кризата с коронавируса и опасността от пандемия. „Намерихме думата „карантина“ и казахме – ок, но това е нещо различно от ситуацията с коронавируса. В момента се изисква някой да е болен – осигуреният, негово дете или близък. Карантина без заболяване не е уредена в законодателството. Не е коректно спрямо работодателите и личните лекари“, коментира още Нейков.

Все още няма регистрирани случаи на коронавирус у нас. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08:00ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Минималната пенсия, както и минималната заплата са въпрос на политически, а не на икономически съображения. Затова минималната пенсия трябва да се определя като половината от минималната заплата. Щом не искате да вдигате пенсиите, няма да пипате и заплатите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
zap
преди 4 години
ако така продължава, скоро пенсията ще застигне заплатата (минималната)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Още по тъжна история е минимални пенсии от 200 лв Колкото са в момента ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още