IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри схема за гаранция от 255 млн. евро за подкрепа на МСП в България

Гаранциите ще бъдат ограничени до срок от пет години, като ще покриват до 80 на сто от всеки заем

21:26 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри схема за гаранция от 255 милиона евро (500 млн. лв) за подкрепа на малките и средните дружества (МСП) в България заради епидемията от COVID-19.

Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ. България е уведомила ЕК за схема за гаранции за 500 милиона лева за съществуващи или нови заеми в подкрепа на предприятия, засегнати от избухналата епидемия. 

В тази връзка изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви, че българската схема за гаранции в размер на 255 милиона евро ще помогне на микро-, малките и средните предприятия, засегнати от избухналата пандемия от коронавирус, да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции.

„Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите членки, за да гарантираме, че националните мерки за подкрепа могат да бъдат въведени по координиран и ефективен начин в съответствие с правилата на ЕС“, подчерта Вестагер.

Схемата цели да ограничи опасностите, свързани с отпускането на заеми на предприятията, засегнати най-силно от икономическите последици от епидемията. Тя ще помогне на предприятията да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции и ще помогне да разполагат с достатъчно налични средства, за да продължат дейността си.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, като за всяко предприятие размерът на съответния заем е ограничен до необходимото за покриване на неговите нужди от ликвидни средства в обозримо бъдеще; гаранциите ще се предоставят само до края на годината; гаранциите ще бъдат ограничени до срок от пет години; гаранцията покрива до 80 на сто от всеки заем; премиите за гаранция не надвишават равнищата, предвидени във временните облекчени правила за държавната помощ. ЕК е стигнала до заключението, че схемата е необходима, целесъобразна и съразмерна за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава от ЕС според действащите правила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още