IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алфа Рисърч : Доходите на 45% от живеещите в България остават непроменени

Безработните и самонаетите у нас са претърпели най-съществен спад на доходите от началото на извънредното положение

16:00 | 03.05.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Анализът и оценките сочат, че около 6.6% не просто от заетите, а от пълнолетните българи са без работа в настоящия момент. Данните са по-високи от официално обявените от Агенция по заетостта, защото включват както регистрираните в Бюрата по труда, така и нерегистрираните и поради това остават извън обхвата на официалните данни за коефициент на безработица:

4 4

Оценката за отговора на изпълнителната власт на социалните и икономически аспекти на кризата

Още в първите седмици на кризата, социалното министерство лансира поредица от мерки за граждани и работодатели. И гражданите, и бизнесът ги възприемат като социални мерки, насочени към подпомагане на най-уязвимите и нуждаещи се обществени групи в периода на криза. Респективно, реакцията към тези мерки на МТСП е положителна и отразява разбирането за солидарност и подпомагане на най-засегнатите в обществото.

5 5

Най-висока подкрепа събират насочените към най-рисковите групи и свързани с директно материално подпомагане инициативи. Различните косвени мерки и кредитни инструменти срещат по-резервирано отношение.

Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна – с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици:

6 6

Трябва да се отбележи, че одобрението към краткосрочните социални мерки е на фона на доминиращ песимизъм за запазването на работата и доходите на хората в следващите месеци. В този смисъл, досегашната бърза реакция, защитата на най-уязвимите групи и разработените по-широк кръг от спешни мерки се оценяват позитивно. Предвид тревогите около развоя на икономическата криза обаче, дългосрочните очаквания са отправени към по-бързото цялостно икономическо възстановяване на страната. Което, от своя страна, е тясно свързано с ресурсите, капацитета и стимулите за бизнеса в следващите месеци.

7 7

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 33 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
Доходите на армията бюрократи със сигурност не са мърдали, така че да, статията е напълно вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празноглави хейтъри пак се наредили да плюят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Празноглави хейтъри пак се наредили да плюят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 3
scott
преди 3 години
МРЪСНИ ***!Преди ковида некой получавал 600 кинта и след е останал без изменение?Ама у суперът, вместо за 10, зима същите неща за 20 кинта.***, СТИГА С БОДРИЯ ТОН.АК 47 - вещ от първа необходимост. А вмие сте гадняри с тез, оптимистичните статиес. Щот притъпевате вниманието на харата и ги правите лесни мишени. за грабеж и гаври. че и без съпротива от техна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Всички тия Алфи, Галъби, и Афи са още по-булю, булю от журналистите. Платени поръчки, това е тяхната дейност, нищо свързано със истинската стаитстика. Видяхме много досега и около изборите и около банките, елементарно лъжат користно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ЩЕ ПРИЗНАЯ, ЧЕ НЕ ПРОЧЕТОХ ДО КРАЙ ТАЗИ БОДРЯШКА СТАТИЯ ВНУШАВАЩА НИ НЕЩА НЕСЪОТВЕТСТВАЩИ НА РЕАЛНОСТТА!!Дори да се приемат данните за истински , те са МОМЕНТНО СЪСТОЯНИЕ с трайна тенденция към влошаване. СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЛОКИРАНА И НЕ РАБОТИ!!!БОЛНИЦИТЕ СА ПРАЗНИ И В ТЯХ НЯМА БОЛНИ!!!Здравния министър и щаба му създадоха такъв страх с ИСТЕРИЯТА си , че убиха не само ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО , но и ТУРИСТИЧЕСКИЯ БИЗНЕС.Унищоженият с правителствени заповеди ДРЕБЕН и СРЕДЕН БИЗНЕС едва ли ще се възползва от предложените му от Борисов и компания БЕЗЛИХВЕНИ ЗАЕМИ. СКОРО ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ БОРБАТА И МЕРКИТЕ КОИТО ВЗЕХА ЩАБА И ПРАВИТЕЛСТВОТО. Бодряшки изследвания като това едва ли ще променят нещо от задаващата се икономическа криза. КОЙ ФАЛИРАЛ Е ЛУД ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ КОИТО НЯМА КАК ДА ВЪРНЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Ако доходите на 45% от живеещите в България - пенсионери и рооми, остават непроменени, какво да кажат останаите 55 процента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Платена манипулация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още