IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат мобилни пунктове за бързи антигенни тестове от 6 ноември

Те ще бъдат пред големите държавни болници, каза здравният министър

11:59 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Federico Bernini /Bloomberg</em></p>

Снимка: Federico Bernini /Bloomberg

В мобилни пунктове пред големите държавни болници ще могат да се правят бързи антигенни тестове за COVID-19. Това каза на брифинг днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като вчера премиерът Борисов разпореди да се създадат подобни изнесени пунктове.

В пунктовете ще има лекар, медицинска сестра или друг персонал, какъвто болницата може да осигури, каза министърът. Бързите тестове са в процес на договаряне.

Здравният министър обясни, че целта е на максимално много хора да се направят бързи тестове, като най-правилно е тестове да се правят на хора със симптоми.

Очаква се мобилните пунктове да бъдат разкрити до 6 ноември. В тях ще може да отиде всеки, който прецени, че има нужда.

Антигенните тестове не могат да заменят PCR тестовете, стана ясно още от коментара на здравия министър. Той каза, че Националният център по заразни и паразитни болести нееднозначно казва, че антигенните тестове не могат да служат като тестове, на базата на които може да се предприемат всички мерки. Това означава, че те не могат да служат за карантиниране и изолация, поясни министърът.

Директорът на болница "Света Екатерина" в София проф. Генчо Начев обясни тази сутрин по БНТ, че това са по-бързи тестове от PCR тестовете и за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавируса.

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с държавния здравен контрол, обяви още министър Ангелов.

По думите му ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. Той посочи, че от края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което е наложило извеждането им от работата на институцията.

Относно идеята за електронни предписания проф. Ангелов заяви, че тя е входирана като предложение в НС и се очаква решение.

„Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с SMS”, добави здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още