IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са ценностите на новите лидери?

В днешно време наблюдаваме липса на лидерство, не само за България, а в целия свят, посочват експрети онлайн медии

23:57 | 22.12.20 г. 2
Кои са ценностите на новите лидери?

Всеки човек може и трябва да бъде лидер, като трябва да намери отговорността и силата в себе си, за да започне промяната, която иска да види. Около тази теза се обединиха Марина Стефанова, председател на Българска асоциация на КСО специалистите, и Жюстин Томс, експерт онлайн медии и собственик на ABC Design and Communications, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Двете дами са автори на книгата „Лидери за ново начало“ заедно с д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България от юни 2018 г. и Естер Гомбаш, която работи през последните 16 години като преводач, издател и водещ на семинари, за популяризирането на метода за емпатично общуване, наречен ненасилствена комуникация.

„Политиците, както и ръководителите на компании, са избрани да бъдат лидери, техните позиции предполагат лидерски действия, качества и възможности, които те намират за собствените си екипи. Единственото, което е важно е, те да изпълват думата „лидер" със съдържанието, което тя носи, а не да разчитат на формалната длъжност. Лидерството се доказва всеки един ден“, каза Марина Стефанова.

Жюстин Томс допълва, че лидерът е човекът, който носи много голям товар именно с отговорността, която му възлагат всички негови последователи.

„Не всеки, който е на подобна позиция, реално е лидер, защото има различни начини да се стимулират хората -  единият е чрез наказания, другият е чрез мотивация. Истинските лидери са тези, които намират как да мотивират хората по нов вдъхновяващ начин. За жалост в днешно време наблюдаваме липса на лидерство, не само за България, а в целия свят. Това бе и една от нашите мотивации да напишем тази книга, за да покажем, че има добри примери и вдъхновяващи хора“, коментира тя.

В книгата са включени 21 примера от България в сферата на бизнеса, неправителствения сектор и академичния свят.

Според Стефанова младите хора са по-безкомпромисни в отстояването на собствените си възгледи и ценности и са по-склонни да работят за промяна на статуквото.

„Всеки един човек, който иска да променя сегашната ситуация и статуквото има един специфичен заряд в себе си. Създаването на тази книга за мен бе естествен начин да изразя по някакъв начин един свой бунт, че имаме много налични формални и пасивни лидери към настоящия момент, а нямаме нужда от такъв тип лидери. Не бива да бягаме от отговорността да развиваме лидера в себе си. За по-бърза промяна и възприемането на нови неща с отворено сърце, разчитам много на младите хора“, допълни тя.

По думите на Томс новите лидери са тези, които подхождат с емпатия, с разбиране и с отношение, които вярват в човека отсреща и съумяват да въвличат повече хора чрез вдъхновение и чрез отстояване на ценности.

„Едно от първите неща, по които работим в тази книга, това са именно ценностите, които са в основата на всяко добро лидерство. След тях идват смелостта и готовността за експериментиране и разчупване на статуквото“, посочи тя.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
да бе ... лидери , особено в ЕС ... един само Орбан , сичкото друго пикае клекнало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Мм да. Щеше да е много вдъхновяващо казаното и написаното, но са пропуснали да отбележат, че описано по този начин лидерството включва и хора като Хитлер, Сталин и т.н и т.н. Били са много вдъхновяващи лидери. А и днеска си имаме не чак такива, но подобни примери. Така че лидери - да, но за какво? А в това единство не може да има. Всеки вижда посоката на някъде и накрая колкото са по-вдъхновяващи, ако гледат в различна посока, толкова е по-тежък е сблъсъкът между последователите им. Като гледам какво е положението на нещата в света днес, си мисля, а дали не са твърде много лидерите днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още