IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общественият съвет към ЦИК: Може да има избори по време на пандемия

Няма как да се проведе гласуване по пощата в България, твърди предсeдателят на Обществения съвет към ЦИК

10:54 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мнението на обществения съвет към ЦИК е, че избори могат да бъдат организирани в условия на пандемия. Това каза в ефира на bTV Росица Матева, предсeдател на Обществения съвет към ЦИК. Тя уточни, че е направен анализ, който е показал, че през 2020 година са произведени 100 различни вота, като в Европа са 29.

„В Румъния има добри практики, описани са и са представени на ЦИК. У нас е нужно добро планиране и добра организация. Препоръката ни е тя да започне веднага. Препоръчваме на ЦИК да информира обществото какви решения взема във връзка с организацията. Ние смятаме, че провеждането на избори няма да затрудни избирателите и да застраши здравето им повече от едно посещение в магазин“, каза Матева. 

Тя уточни, че гласуване по пощата в България не е редно да се предвижда, защото нямаме нужния опит с такъв тип гласуване. „Предложили сме пилотен проект такова гласуване да се пробва за българите в чужбина“, обясни още Матева. Тя уточни, че в него е записано, че изборните книжа ще се изпращат от дипломатическите и консулски представителства и там ще се отчитат.

Според Матева не са и нужни зелени коридори за възрастните хора. Тя обясни, че за хората под карантина също се мисли. Може да се ползват подвижни избирателни секции за тях, но всичко ще зависи от тяхното желание, защото трябва да се подаде заявление.

Предсeдателят на Обществения съвет към ЦИК  обясни още, че не смята за редно да се проведат избори в два дни, защото ще се създаде по-голямо съмнение какво ще се случи с изборните книжа между двата дни. По-адекватно е да се ползва възможността гласуването да започне два часа преди началото на  изборния ден, уточни Матева.

Тя обаче призна, че гласуването на хората под карантина е голям проблем. „Би могла да се организира „ковид комисия“ с подвижна избирателна кутия. Това не е нещо ново. И не е толкова трудно да се организира. Избирателят трябва да заяви това съгласие предварително. Може да се определи да се гласува в секция на открито – в шатри. Или пък да гласуват от колата си. Карантинираните не винаги са лежащо болни. От фургоните, в които се правят писиар тестове, също може да се гласува, но преди да се направи подобно нещо, трябва да има няколко експеримента“, каза още Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още