IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви рискове крие дистанционната работа?

В пандемията много работодатели се оказаха неподготвени да използват тази форма на труд, посочва Мария Минчева, заместник-председател на БСК

17:36 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работата от разстояние не увеличава работното време, но увеличава риска служителите да работят повече. Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ние самите трябва да работим за създаването на култура, в която уважаваме личното си време и да използваме ефективно и служебното си. Информационните технологии размиват разликата между времето за работа и времето за почивка“, заяви Минчева и посочи, че правото на откъсване от работна среда е основно право на служителите.

„Работниците нямат задължение да си преглеждат служебния имейл или да отговарят на телефонни обаждания, когато са в извънработно време. Никой не може да ви принуди да работите извън определеното ви работното време“, каза гостът. „Когато обаче говорим за извънреден труд и увеличено работно време, то това трябва да ви бъде възложено от работодателя“, допълва Минчева. 

Гостът цитира изследване, според което преди Covid пандемията работниците от рaзстояние са едва 5%, а в момента са 30%.

Според Минчева има и психологически елемент: „Хората са социални животни и те са свикнали да общуват един с друг. Работата от вкъщи има предимства, но от друга страна може да доведе и до социална изолация. Трябва да се подхожда внимателно, когато се избира такава форма на работа“.

Тя допълва, че работата от дома е регламентирана в Кодекса на труда още от 2011 г., но преди пандемията от тази форма са се възползвали предимно компании в ИТ сектора.

„Заради пандемията на много компании им се наложи да използват тази форма и се оказаха неподготвени. За работодателите е трудно да проследяват дали се върши работата ефективно и по какъв начин служителите отчитат дейност“, каза още Минчева.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още