IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: България е в началото на трета COVID вълна

С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус в страната за една седмица

10:46 | 11.02.21 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Здравните власти отчитат устойчива тенденция за увеличаване на COVID случаите у нас за последните седмици. С 32% е увеличена заболеваемостта от коронавирус в страната за една седмица на база на 100 хиляди души, а спрямо две седмици по-рано нараства с 54%. Това обявиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб на седмичния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Министър Ангелов акцентира на това, че мерките в България са изключително либерални и благодарение на тях постигаме тези резултатите като темп на заболеваемост и смъртност, сравнени с нивата в ЕС. Успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа заради мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, посочи министърът.

Това, което се случва в Европа и в България, е началото на трета вълна, потвърди министър Ангелов.

Обръща се тенденцията излекуваните да са повече от новите заболели, подчерта здравният министър. За последната седмица потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

За последното денонощие 913 са новите случаи на COVID-19 по данни на Единния информационен портал при направени 10 164 теста, от които 4961 са PCR и 5203 са антигенни. Най-висок е броят на положителните тестове в столицата - 260, в област Пловдив - 94, Варна - 43, Благоевград - 41.

Дневната заболеваемост е 143 на 100 хиляди души.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че заболеваемостта е повишена в цяла Европа и затова няма раздвижване в класацията. У нас тя е 99 на 100 хил. души, а от понеделник - вече е 140, което ще се отрази следващата седмица. Засега сме на 26-то място в ЕС. По отношение на смъртността сме на 15 място в ЕС.

В България 12 области вече са в „червена зона“ по разпространение на коронавируса. Други 12 са в „оранжевата зона“ и само 4 са в „жълта зона“ - Видин, Добрич, Разград, Търговище, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Темпът на нарастване все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността, коментира здравният инспектор.

В болниците има повече от 15% увеличение в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В лечебните заведения заетостта е 35% за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38%. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

При заболели 200 души на 100 хиляди за 14-дневен период ще се вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме българските граждани. Нека те да бъдат спокойни, каза министърът за евентуално ново затягане на мерките.

Има организация до края на февруари, не по-късно от 5и март, да сме готови с третата фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.

Няма данни дали връщането на учениците в класните стаи е причина за увеличаване на ръста на новозаболелите, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев. Той заяви, че решенията се взимат на момента спрямо ситуацията и защити идеята за присъствено обучение на децата. Той обаче отбеляза, че при влошаване на ситуацията с новите заболели може да се преосмисли графикът за завръщане на учениците към присъствено обучение.

Относно ваксините директорът на ИАЛ Богдан Кирилов съобщи, че днес се очаква да пристигнат 6000 дози от ваксината на Moderna, а утре очакваме и 31 200 дози от ваксината на AstraZeneca. Общо до края на месеца се очакват 260 000 дози от AstraZeneca и около 100 000 дози от другите две – Moderna и Pfizer. Тоест очакваме общо 360 000 дози през февруари от трите фирми.

През март се очакват още над 400 000 дози ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
аз те виждам че ти не си разбрал аз кво има да разбирам ?! Аз виждам че има смъртност от 0.03% на мене за тва маска не ми требе ни дистанция ош по малко вакса .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
един/два месеца за да поставят и вторите дози + един месец за изработване на антителата , и за израел ще видиш ефекта в април ... ти ако досега не си разбрал защо трябва да се спазва дистанция и да се носи маска , са ли ще разбереш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
Covid-19 е доста зле скалъпена пандемия. Властите лъжат. Маски, локдауни, социално дистанциране Помислете какво действително правят с вас. Те не искат да ви защитят, а да ви контролират.Всеки път използват една и съща формула: сеят безнадеждност, лишения и ужас. Същото виждаме и при тъй наречената пандемия. В това няма нищо за ефективна защита. Но има контрол.През последните няколко хиляди години е имало различни пандемии. Черната чума от 14 век вероятно е убила 200 милиона човека, и то когато световното население е било много по-малобройно. Испанският грип от 1918-1920 г. е убил може би 40 или 50 милиона човека.1 През 1957 г. азиатският грип убива около милион човека, а през 1968 г. хонг-конгският грип убива още толкова.Нито едно от тези събития през 1957-*** и 1968-*** не е било централна новина. Голямата новина през 1957-*** е била друга: Елвис Пресли имал водеща роля в два филма.Каква е основната разлика между тогава и днес?Тогава: няма маски, няма локдауни, няма социално дистанциране, няма изкуствено съсипване на глобалната икономика до нивата на Голямата депресия, няма извънредни и военни положения. (Между другото, един милион смъртни случаи са само един процент от единия процент на близо 8 милиарда, световното население. Не, няма грешка в сметката.)По света има около 77,000 радио и тв станции. От началото на 2020 г. досущ като наговорили се всички те започнаха да тръбят всеки ден за Covid-19. По същото време политиците започнаха да пеят в един глас за Новата нормалност и Великия рестарт.Трудно е да си представим каква предварителна организация се е състояла,2 за да се постигне този летящ старт на операция Covid-19. И за да се поддържа постоянно за толкова дълго време.Някои от термините, споменати дотук, всъщност са на Клаус Шваб, основателя на Световния икономически форум. Той ги използва уж да говори за новите възможности пред човечеството. Но това е мощен тласък към глобална диктатура.Представете си локдаун, който продължава с векове.Не позволявайте да използват страховете ви като оръжие срещу вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
май мислим да сметам, че нещо ви ограничават с противомозъчни мерки ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
ниска смъртност щото го ограничават с противоепидемични мерки ...------------------------------------------------------------------------------------------аууу не думай мари, верррно ?? аре бе дeeбaaa майкaaa му дeeебaaa .... :)) Кат спазваш дистанция що носиш маска ? Кат носиш маска що спазваш дистанция ? Кат носиш маска и спазваш дистанция що ти треа ваксина ?? Кат в Израел и гаргите по дърветата са ваксани що има пак заразени ?! Кат ваксаш бабичките що умират ?!? ..... и така нататък и така натаък ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
като гледам твойта пълна свера напрао ми се дoсира .... и кат имеме КАТ и книжки та що от тва ?! Те и без тва книжките се взимат на ротативка за тва сме първи по смъртност в Геййропата и от некой Африкански страни Е И какви мерки имаш тагай ? ми никви ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ами то има инфо какво е започнало да се случва по пътищата без да има правила , още с първите автомобили ... и защо са въведени поетапно разни правилници за движение ... ама мишето мрази да размишлява ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
мише , ниска смъртност щото го ограничават с противоепидемични мерки и можеш да получиш адекватна медицинска помощ . пуснат ли го да вършее всичкото коефициент дето гледаш и умуваш над него , излита в небето ... нито има толкова кислородни апарати нито могат да смогнат да произвеждат толкова антибиотици и за пиене и за вливане ... нито могат да изплащат такова голямо количество болнични ... хората с акъл по темата , дето им се плаща за преценката , са си дали мнението кое как да е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 3 години
***, мерки за има по малко загиналите в катастрофи се взимат непрекъсната...друга тема е колко ефективни са те!помисли с празната сфера кво щеше да стане ако няма кат, дали изобщо някой щеше да си прави труда за книжка? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
А защо трябва да се чакат да станат 200 / 100 000 . Защо не се вземат мерки още сега ? После ще има писъци как болните умкрали по линейките .------------------------------------------------------------------------щот смъртността е 0.03% и не е имало нема и да има Омрели по линейките освен ако не са дали фира от нещо друго. https://***.worldometers.info/coronavirus/Какви мерки се взимат за катастрофите по пътищата след кат там смъртността е в сотици пъти над Ковида, ми никви, що треа се взимат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още