IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Джимша Джеймс: В България пациентът има бърз достъп до специалист

Засега едва 10% от пациентите в страната използват възможностите на телемедицината

17:34 | 26.03.21 г.
Д-р Джимша Джеймс: В България пациентът има бърз достъп до специалист

В България здравеопазването е на добро ниво в сравнение с това дори и в развитите държави, тъй като пациентът има бърз достъп до специалист. Това каза д-р Джимша Джеймс, началник отделение по Ортопедия и травматология към МБАЛ „Доверие“ София, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде пример с Великобритания, където пациентът записва час за специалист за след 3-4 месеца, а у нас нещата стават доста по-бързо като лечение и решение на медицинския проблем. В България има добри специалисти и болници на световно ниво, посочи гостът. 

Той коментира и ситуацията в лечебните заведения в условията на пандемия, отбелязвайки, че със спирането на плановите операции се е наложило преминаване към консервативно лечение. „Въпреки това пациентите имат възможност за онлайн консултация с лекарите", отбеляза д-р Джеймс.

„Имаме вече създадена платформа за телемедицина, но за съжаление не всички хора имат достъп до нея. Чрез нея може да се извършват онлайн консултации на пациенти, които са карантинирани“, каза гостът и допълни, че засега едва 10% от пациентите в България използват възможностите на телемедицината. 

Според него телемдицината ще повиши качеството на здравните услуги и всички пациенти ще могат да ходят както на профилактични, така и на контролни прегледи по време на пандемията, при които не се изисква физическото присъствие.

„Трябва да приложим максимално използването на нови технологии в медицината. Някои ортопедични операциите се роботизираха, като при смяната на ставите, например. В България обаче това все още не е навлязло толкова, но има бъдеще", посочи медикът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още