IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Стоев: Очакваме гаранции, че Скопие ще изпълни договора за добросъседство

Комисарят по разширяването Оливер Вархеи и португалският външен министър опитват да изгладят проблемите между България и Северна Македония

13:35 | 21.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Светлин Стоев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Светлин Стоев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Надяваме се усилията и доброжелателният подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намирането на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни", подчерта още българския външен министър.

Стоев изрази готовност и за среща с министър Буяр Османи, в рамките на която да обсъдят съвместно инициативи, които биха могли да бъдат реализирани в периода на служебното правителство." Уверен съм, че с искрен и сериозен ангажимент от тяхна страна ще се приближим по-бързо до общата ни цел- гражданите на Република Северна Македония да станат част от голямото европейско семейство", коментира той.

Министър Стоев поздрави португалския външен министър за успешното председателство на страната му на Съвета на ЕС, особено в тази трудна ситуация, когато Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията. Той отбеляза високата оценка за постигнатото от португалското председателство, което е допринесло за по-голямото сближаване на гражданите на ЕС и за укрепването на солидарността в съюза. Последната година показа, че солидарността е ключова за преодоляване на общите предизвикателства, подчерта Светлан Стоев.

"Ние смятаме, че процесът на разширяване е много важен за ЕС, за стабилността, сигурността и просперитета на Европа", коментира от своя страна министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва.

В момента има два процеса по отношение на разширяването - първият  е започване на следващата междуправителствена конференция със Сърбия и Черна гора, а другият  - одобряването на преговорната рамка  и впоследствие започване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания, посочи той.

И за двата процеса беше много важно да се вслушаме в българските предложения, инициативи и притеснения, обясни още Силва. "Сега беше време да направим директни консултации в София с България, тези политически консултации ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес и ще бъдат много важни за португалското председателство на Съвета на ЕС", посочи министърът.

България е водеща държава членка що се отнася до разработването на нашата политика към Западните Балкани, отбеляза комисарят по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи. България е от региона и винаги си струва да дойдем в София да получим идеи, да направим дискусия, за да видим как можем да продължим нещата напред, коментира той.

"Ние сме тук заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки", посочи Вархеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Не коментирай нищо свързано с Македония. Мутра и п р е да те л. Никой не те е упълномощавал да правиш, каквото и да е по въпроса. Млъкни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още