IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският регистър вписа новото временно ръководство на „Автомагистрали“

Мотивът за смяната на предишното ръководство бяха констатирани нередности в разходването на публичен ресурс

11:55 | 02.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Търговският регистър вписа новото временно ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Очаква се то да поеме управлението на търговското дружество днес.

В началото на юни регионалният министър Виолета Комитова освободи досегашното ръководство на „Автомагистрали“ начело с досегашния изпълнителен директор Стоян Беличев. За нов директор беше назначен предишният Валентин Вълков, който заемаше длъжността през 2017-2018 г. Другите двама нови членове в Борда на директорите са Иван Станчев и Десислава Христова, които също преди това са заемали ръководни постове в дружеството.

Мотивът за решението бяха констатираните в доклад на Сметната палата и при извършена проверка нередности и нецелесъобразно разходване на публичен ресурс.

Досегашният ръководител на „Автомагистрали“ Стоян Беличев обаче отказа да освободи поста си с мотива, че назначеният от Комитова нов борд на дружеството не е вписан в Търговския регистър.

Софийският градски съд (СГС) не разреши два пъти вписването в Търговския регистър на новото ръководство на „Автомагистрали“, защото за постовете не бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, а не трима.

Комитова поясни, че иска вписване на временен борд от трима души до провеждането на конкурс в началото на юли, който да доведе до избиране на петчленен съвет.

Смяната в ръководството на държавното дружество се наложи, след като стана ясно, че то е получило авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Комитова обяви още, че договорите с около 50 фирми за ремонти на стойност 1,5 милиарда лева са били подписани без процедура по обществена поръчка. Освен концентрацията на средства и изплащането им преди свършената работа - строителните фирми са успявали да договорят цени за всяка услуга по своя оферта.

Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура".

В периода 2018-2020 г. „Автомагистрали“ получи от пътната агенция без обществена поръчка договори за строителство и ремонти на пътища за около 4 млрд. лева – дострояването на магистрала „Хемус“, ремонта на пътя Видин – Ботевград и укрепване на няколко свлачища. Договорите са съгласно регламента за т.нар. инхаус или вътрешни поръчки с мотив да се избегнат забавяния заради евентуални обжалвания при организиране на тръжна процедура.

Впоследствие „Автомагистрали“ сключва договори с други фирми – външни изпълнители, които да работят по обектите, като са платени значителни аванси. Регионалното министерство обяви наскоро, че е предприело действия да си върне тези аванси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още