IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: "Има такъв народ" еволюира и търси подкрепа отвсякъде

Президентът вдигна много високо летвата със служебния кабинет, коментират Първан Симеонов и проф. Огнян Герджиков

12:27 | 05.08.21 г. 1
Експерти: "Има такъв народ" еволюира и търси подкрепа отвсякъде

В сянката на служебния кабинет

Бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков даде много висока оценка на служебния кабинет. „В него има много качествени хора и бих приветствал оставането на някои от тях в редовния“, заяви той по БНТ.

„За съжаление обаче през последните дни губя надежда, че изобщо ще се стигне до редовен кабинет. ИТН действа с прекалено високо самочувствие. По принцип Слави Трифонов малко прилича на Бойко Борисов в това отношение – той като си е наумил нещо, не обича много да си троши хатъра“, добави Герджиков.

Той определи лидера на ИТН като авторитарен тип. „Слави не позволява някой да му се меси, ако има твърдо становище по даден въпрос. От тази гледна точка малко си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, не е нещо много по-различно, вероятно здравословни проблеми го въздържат да бъде министър-председател. Бих бил много изненадан, ако Слави Трифонов е кандидат за президент“, е мнението на бившия председател на парламента.

Герджиков е убеден, че едно правителство на малцинството е много нестабилно и е огромен риск. Според него вече личи едноличен подход на ИТН.

"Не е сигурно, че предложението на ИТН ще мине в пленарна зала, има сериозни различия между "Има такъв народ" и партиите на протеста. ИТН действа с особено самочувствие, при наличието само на 65, а не на 165 депутати, неизвестните са повече от известните", прогнозира политическа нестабилност юристът.

Що се отнася до предложения проектокабинет, професорът заяви, че повечето лица са му напълно непознати, но одобри, че има доста юристи между тях.

"Ради Найденов е изключително попадение, би бил добър външен министър. Петър Илиев е много качествен юрист, но се твърди, че е плагиатствал, аз обаче не виждам в тези имена изявени експерти, каквито са например на икономиката и на финансите в служебния кабинет. Допреди 2-3 дни бях оптимист, че ще има редовно правителство, но от вчера смятам, че е толкова крехка тази вероятност, че спокойно може да се счупи", поясни Герджиков.

Той уточни, че е важно с какви хора ще бъдат обградени министрите в бъдещия кабинет, за да бъдат успешни или не, като съветниците според него са дори по-важни.

„Те са неопитни, но ако един неопитен министър се обгради с опитни и качествени хора като съветници, ще бъдат успешни, това е изключително важно. Съветниците са по-важни от самите министри“, смята Огнян Герджиков.

Вижте разговора със социолога Първан Симеонов във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Не еволюира,пишете коректно.Търси начини всячески да се коалира в името на властта,в името на достъпа до парите,евросредствата,усвояването им,с цел лични облаги и да прокара личностите от статуквото в сянка било то от ДПС,БСП,ГЕРБ,...имат ли значение партиите ВЕЧЕ изобщо?Всички ТЕ са едни и същи,да сте видяли някои да почне да работи в името на това да има съдени и вкарани в затворите ефективно?НЕ!По това ще познаете и кой какъв е и какви цели има..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още